Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedenkteken in Amsterdam

Tuin Park Landgoed

Coöperatiehof 14
1073JR Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1936
Architect: Piet Kramer


Beschrijving van Gedenkteken

Omschrijving Naar ontwerp van P.L. Kramer uitgevoerd GEDENKTEKEN, centraal gelegen in een ovaal plantsoen ter herinnering aan L. van Buuren. Het bolvormige monument rust op een gedrongen en plastische natuurstenen piëdestal op dito kompasroos met letteraanduiding van de vier windstreken. Geheel op rondlopende convexe bestrating met klinkers. Tekst met letters in de trant van de Amsterdamse School op het bolvormige monument: 'L. van Buuren','Amsterd. pionier v. Volkshuisvesting','Voorz. ver. bouwmij. t.v.v. Eigen Woningen','Aangeboden door de leden 19 dec 1936'. Waardering Gedenkteken ter herinnering aan volkshuisvestingspionier L. van Buuren uit 1936 van algemeen belang vanwege de sociaal-, cultuur- en kunsthistorische en typologische waarde, alsmede wegens de ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van het complex Coöperatiehof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527807
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gedenkteken in Amsterdam

Leeszaal en vergaderzaal met aan de zuidzijde tegen achtergevel gedenkteken geplaatst

Coöperatiehof 14
Amsterdam
Omschrijving In het zuidelijk deel van de Coöperatiehof gelegen LEESZAAL (bibliotheek) en VERGADERZAAL met aan de zuidzijde een tegen de a..

Drie woonblokken met twee bouwlagen van arbeiderswoningen

Coöperatiehof 1
Amsterdam
Omschrijving Ensemble van drie WOONBLOKKEN met twee bouwlagen met ARBEIDERSWONINGEN rondom een ovaal plantsoen. Aan de noordzijde een blok ..

'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School'

Burgemeester Tellegenstraat 130
Amsterdam
Door M.de Klerk en P.Kramer 1918-1923 gebouwd complex, dat het pendant vormt van het blok Therese Schwarzeplein-Therese Schwarzestraat. Will..

'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School'

Burgemeester Tellegenstraat 60
Amsterdam
Door M.de Klerk en P.Kramer 1918-1923 gebouwd complex dat het pendant vormt van het blok Henriette Ronnerplein-Henriette Ronnerstraat-Talmas..

Woonblok met arbeiderswoningen en winkels

Burgemeester Tellegenstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Nagenoeg aaneengesloten WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS met een ongelijkmatig vijfzijdige hoofdvorm en met geschakel..

Kaart & Routeplanner