Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Portiersloge in Amsterdam

Gebouw

Tolstraat 127
1074VJ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Portiersloge

Omschrijving In 1907 tot stand gekomen voormalige PORTIERSLOGE op rechthoekige plattegrond onder plat dak en met gemetselde gedrongen pijlers met natuurstenen afdekking op de vier hoeken. Rechthoekig gebouwtje van één bouwlaag en met gemetselde gevels in oranje-gele verblendsteen in kruisverband afgewisseld met decoratief gebruik van rode verblendsteen in bandwerk en bij togingen en natuurstenen accenten bij toegangspartij, vensters en met in donkere baksteen gemetselde ezelsrugafdekking. Trasraam in donkere steen. Vensters met licht getoogd bovenlicht en afgeschuinde gemetselde benedendorpel en natuurstenen hoekaccenten. Op de NW-hoek een hoger opgetrokken deel met grijswitte wijzerplaat. Hieronder hoofdtoegang met lage stoep en flankerend muurwerk en met houten toegangsdeur met drievoudig geleed licht en met gekoppelde bovenlichten in natuurstenen kader. Aan de rechterzijde drie vensters waartussen gemetselde stijlen. De gevel aan de Tolstraat heeft twee van dergelijke vensters. De noordgevel heeft één dergelijk venster alsmede een toiletvenster met tuimelraam. Blinde tracering van de hogere opbouw aan de rechterzijde. De oostgevel is blind en heeft evenals de westgevel kleine openingen in de geel-rode sierband onder de gevelbeëindiging. Waardering Uit 1907 daterende voormalige portiersloge in utilitaire Art Nouveau trant van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde. Van belang wegens ensemblewaarde in relatie tot het stilistisch verwante hoofdgebouw en als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'diamantslijperij Asscher'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527801
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Portiersloge in Amsterdam

Hek

Tolstraat 127
Amsterdam
Omschrijving In 1907 tot stand gekomen HEK met drie doorgangen gelegen aan de west-, zuid- en oostzijde van de perceelsgrens van het comple..

Hoofdgebouw van de voormalige diamantslijperij Asscher

Tolstraat 127
Amsterdam
Omschrijving Op een L-vormig grondplan ontworpen hoofdgebouw van de voormalige DIAMANTSLIJPERIJ Asscher, met vier tot vijf bouwlagen onder ..

Woonblok met arbeiderswoningen

Diamantstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Aan de oostzijde van de Diamantstraat vrijstaand gelegen WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN. Aan de noord- en zuidzijde kopse geve..

Uit twee rechthoekige blokken samengesteld complex

Tolstraat 154
Amsterdam
Uit twee rechthoekige blokken samengesteld complex, gebouwd 1929 naar ontwerp van L.C. van der Vlugt als administratiekantoor en bibliotheek..

Woonblok met arbeiderswoningen

Diamantstraat 2
Amsterdam
Omschrijving Aan de westzijde van de Diamantstraat gelegen vrijstaand WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN. Aan de noord- en zuidzijde kopse geve..

Kaart & Routeplanner