Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformaterhuisje met kademuur in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Muzenplein 9
1077WC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1926-1931
Architect: Piet Kramer

(1 recensie)

Beschrijving van Transformaterhuisje met kademuur

Inleiding TRANSFORMATORHUISJE met kademuur, behorende bij het bruggencomplex 'Kinderbrug' rond het Muzenplein. Ontwerp P.L. Kramer, 1926-1928, uitvoering 1930-1931. Omschrijving De kademuur grenst aan het doorlopend metselwerk van de brug en loopt uit in het transformatorhuisje van het GEB. Langs de kademuur, voorzien van een eenvoudige smeedijzeren leuning, bevindt zich een bestrate aanlegsteiger. Het transformatorhuisje is in rood-grauw kruisverband opgetrokken op een vierkante plattegrond onder een met zink gedekt, flauw hellend, overkragend piramidedak met centraal een ontluchtingskast. De stootblokken en de rand langs de waterspiegel zijn in Beiers graniet uitgevoerd. Onder de kap lopen rondom afgeschuinde ontluchtingssleuven. De straatzijde heeft aansluitend op de sleuven een plaatstalen deur met aan weerszijden stalen kleppen met drie andreaskruisen. Waardering Het transformatorhuisje en de kademuur hebben ensemblewaarde als onderdeel van de Kinderbrug. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527787
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Transformaterhuisje met kademuur
2
Recensie door: ()
De adressering van dit monument klopt niet. Het transformatorhuisje staat aan de Amstelkade. Het behoort bij de 'Kinderbrug', die overhet algemeen het 'adres' Muzenplein 1 mee krijgt. Bij de andere brug die de naam 'Hilde Kropbrug' heeft gekregen hoort eenander huisje naar ontwerp van Kramer, oorspronkelijk bedoelt voor de opslag van materiaal van Gemeentewerken,maar nu in gebruik as atelierruimte van edelsmit Philip Sajet.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformaterhuisje met kademuur in Amsterdam

Vaste brug over het Zuider Amstelkanaal

Muzenplein 9
Amsterdam
Omschrijving Vaste brug (nr. 419) over het Zuider Amstelkanaal met landhoofden, twee pijlers en drie onderdoorvaarten (5, 12 en 5 meter) na..

Vaste brug over de Boerenwetering

Muzenplein 1
Amsterdam
Omschrijving Vaste brug (nr. 420) over de Boerenwetering met landhoofden, een pijler en twee onderdoorgangen van 11 meter, naar ontwerp van..

Plantsoen

Muzenplein 1
Amsterdam
Omschrijving Aan de noordzijde van het complex 'Kinderbrug' gelegen plantsoenaanleg in nieuw-architectonische tuinstijl. Het plantsoen vorm..

Villa

Churchill-laan 223
Amsterdam
Inleiding In 1929-1930 tot stand gekomen VILLA met deels aangebouwde en deels inpandige garage en vrijstaand gelegen op een perceel op de ho..

Vossius Gymnasium

Messchaertstraat 1
Amsterdam
Inleiding Op een vierkant terrein, geheel vrijstaand en omgeven door Herman Gorterstraat, Willem Royaardsstraat, Guido Gezellestraat en Mes..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)