Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plantsoen in Amsterdam

Tuin Park Landgoed

Muzenplein 1
1077WC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1926-1931


Beschrijving van Plantsoen

Omschrijving Aan de noordzijde van het complex 'Kinderbrug' gelegen plantsoenaanleg in nieuw-architectonische tuinstijl. Het plantsoen vormt een lagere overgang tussen het brugcomplex en het open water bij de samenvloeiing van Zuider Amstelkanaal en Boerenwetering. Gelegen tussen het gebouwtje van de voormalige 'afdeling plantsoenen' bij brug nr.419 en de hoge pijlerbekroning met het beeldhouwwerk van Hildo Krop bij brug nr.420. Vanaf het straatniveau leidt een gemetselde muur naar een lager perk. Tegen de achtermuur staan banken waartussen beplanting. Aan de waterzijde een gemetselde kademuur met natuurstenen accenten. Getrapte borstwering op schuingeplaatst muurwerk ter aansluiting op het hoger gelegen deel. Twee kleine trappen leiden van het straatniveau naar het plantsoen. Aan de kademuur bevinden zich negen sokkels met beeldhouwwerk uit 1931: M. Vreugde/Kind met golvend haar; H. van Lith/Meisje met bal; L.E. Beyerman/Meisje met kat op schouder; F.J. van Hall/Meisje met beer en vogel; W.B. IJzerdraat/ Meisje met poppen; F. Werner/Meisje met lam; Th. Vos/Meisje met slakkenhuis; J. Kaas/ Meisje met hondje; J. Trapman/Kind met bizonkop. Waardering Plantsoenaanleg met beeldhouwwerk van algemeen belang wegens cultuur-, kunst- en tuinarchitectuurhistorische waarde alsook wegens ensemblewaarde als onderdeel van het complex 'Kinderbrug'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527786
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Plantsoen in Amsterdam

Vaste brug over de Boerenwetering

Muzenplein 1
Amsterdam
Omschrijving Vaste brug (nr. 420) over de Boerenwetering met landhoofden, een pijler en twee onderdoorgangen van 11 meter, naar ontwerp van..

Villa

Churchill-laan 223
Amsterdam
Inleiding In 1929-1930 tot stand gekomen VILLA met deels aangebouwde en deels inpandige garage en vrijstaand gelegen op een perceel op de ho..

Vaste brug over het Zuider Amstelkanaal

Muzenplein 9
Amsterdam
Omschrijving Vaste brug (nr. 419) over het Zuider Amstelkanaal met landhoofden, twee pijlers en drie onderdoorvaarten (5, 12 en 5 meter) na..

Transformaterhuisje met kademuur

Muzenplein 9
Amsterdam
Inleiding TRANSFORMATORHUISJE met kademuur, behorende bij het bruggencomplex 'Kinderbrug' rond het Muzenplein. Ontwerp P.L. Kramer, 1926-19..

Vossius Gymnasium

Messchaertstraat 1
Amsterdam
Inleiding Op een vierkant terrein, geheel vrijstaand en omgeven door Herman Gorterstraat, Willem Royaardsstraat, Guido Gezellestraat en Mes..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)