Vaste brug over de Boerenwetering in Amsterdam

Muzenplein 1
1077WC Amsterdam

Architect: Piet Kramer

Beschrijving van Vaste brug over de Boerenwetering

Omschrijving Vaste brug (nr. 420) over de Boerenwetering met landhoofden, een pijler en twee onderdoorgangen van 11 meter, naar ontwerp van P.L. Kramer (192801930, uitgevoerd 1930-1931). Brede balk- of plaatbrug met lichte welving en met stoep voor voetgangers aan weerszijden. Pijler en landhoofden opgebouwd uit metselwerk. Verder toepassing van natuursteen bij bekleding, de waterband van de landhoofden en pijler, hoekblokken, haalkommen en jaartalstenen met 'ANNO 1930'. Borstwering met metselwerk en met fijn smeedijzeren hekwerk. Op de hogere accenten bij de landhoofden aan de zuidzijde staat beeldhouwwerk van Hildo Krop (1929-1932), voorstellende 'meisje met eekhoorns' en 'jongen met konijnen'. Aansluitend een gemetselde kademuur bij de landhoofden. Aan de noordzijde een pijlerbekoning (h.10m.) van Beierse graniet met beeldhouwwerk van Hildo Krop (1929-1932), voorstellende 'De onbevangenheid der mensen tegenover het leven'. Waardering Brug met bijbehorend beeldhouwwerk van algemeen wegens architectuur-, cultuur- en kunsthistorische waarde en tevens wegens ensemblewaarde als onderdeel van het complex 'Kinderbrug'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)