Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaste brug over het Zuider Amstelkanaal in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Muzenplein 9
1077WC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1926-1931
Architect: Piet Kramer


Beschrijving van Vaste brug over het Zuider Amstelkanaal

Omschrijving Vaste brug (nr. 419) over het Zuider Amstelkanaal met landhoofden, twee pijlers en drie onderdoorvaarten (5, 12 en 5 meter) naar ontwerp van P.L. Kramer (1926-1928, uitgevoerd 1930-1931). De gemetselde pijlers hebben natuurstenen accenten. Graniet werd gebruikt bij de waterband van de landhoofden, de hoekblokken, de haalkommen en de neutstenen. Brede balk- of plaatbrug met lichte welving en met stoep voor voetgangers aan weerszijden. Aan beide zijden een borstwering bestaande uit een hek met fijn smeedwerk en natuurstenen posten. Aan de zuidzijde twee hoge gemetselde pilonen met beeldhouwwerk: twee beelden van Hildo Krop voorstellende 'meisje in boot' en 'jongen in boot'. Op het landhoofd verder nog aansluitend muurwerk met leuning. Bij de oostelijke hoek van de brug het gebouw van de toenmalige 'afdeling beplantingen', in staand verband gemetseld met meerdere bouwlagen op een geometrisch zeszijdig grondplan; het wordt gedekt door een schilddak met ruiter en met bitumineuze dekking. De muurvlakken zijn hoger opgetrokken. Verder witgeschilderd houten goot- en lijstwerk en vensters met geleding. Eenvoudige toegang aan de brugzijde; aan de waterzijde loopt het gevelvlak tot natuurstenen plint bij waterniveau. Waardering Brug met beeldhouwwerk en dienstgebouwtje van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en kunsthistorische waarde als onderdeel van het complex 'Kinderbrug'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527784
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadionbrug (brug nr. 413; Amstelveenseweg), Piet Kramer (architect); bouwjaar 1937.
Zicht over het Zuider Amstelkanaal op het Spinozalyceum aan de Locatellikade.
Brug nr. 414 tussen de Achillesstraat en de Locatellikade

Het Zuider Amstelkanaal is een gracht in Amsterdam-Zuid. Het kanaal werd gegraven als onderdeel van het Plan Zuid van architect H.P. Berlage en is onderdeel van de verbinding tussen de Amstel en de Schinkel. Het vormt de scheiding tussen Stadionbuurt en Apollobuurt en de Prinses Irenebuurt.

Het Zuider Amstelkanaal loopt van de vijfsprong van grachten (officieus De Kom genoemd) waar ook de Boerenwetering, het Amstelkanaal en het Noorder Amstelkanaal op uitkomen naar de Amstelveenseweg. De kades langs het Zuider Amstelkanaal heten aan de noordelijke zijde: Bernard Zweerskade en Stadionkade. Aan de zuidelijke zijde heten ze: Cornelis Dopperkade, Henri Viottakade en Locatellikade.

Ten westen van de brug over de Amstelveenseweg (brug nr. 413) heet het water Stadiongracht; hier ligt een niet meer gebruikte sluis. Via de Stadiongracht en het Olympiakanaal kan men uitkomen op de Schinkel, die via een schutsluis verbonden is met het Nieuwe Meer.

Architectuur

Bruggen

Over het Zuider Amstelkanaal liggen acht bruggen:

Gebouwen

Opvallende gebouwen aan het Zuider Amstelkanaal:

Overige

Trivia

  • In straatnamen- en postcodeboeken ontbreekt deze gracht, omdat de oevers andere straatnamen hebben;
  • Er is ook een Noorder Amstelkanaal; dit loopt aan de noordzijde van de Stadionbuurt en de Apollobuurt;
  • Samen met Noorder Amstelkade en Stadiongracht wordt een cirkel van water om de wijk gevormd.

Monumenten in de buurt van Vaste brug over het Zuider Amstelkanaal in Amsterdam

Transformaterhuisje met kademuur

Muzenplein 9
Amsterdam
Inleiding TRANSFORMATORHUISJE met kademuur, behorende bij het bruggencomplex 'Kinderbrug' rond het Muzenplein. Ontwerp P.L. Kramer, 1926-19..

Vaste brug over de Boerenwetering

Muzenplein 1
Amsterdam
Omschrijving Vaste brug (nr. 420) over de Boerenwetering met landhoofden, een pijler en twee onderdoorgangen van 11 meter, naar ontwerp van..

Plantsoen

Muzenplein 1
Amsterdam
Omschrijving Aan de noordzijde van het complex 'Kinderbrug' gelegen plantsoenaanleg in nieuw-architectonische tuinstijl. Het plantsoen vorm..

Villa

Churchill-laan 223
Amsterdam
Inleiding In 1929-1930 tot stand gekomen VILLA met deels aangebouwde en deels inpandige garage en vrijstaand gelegen op een perceel op de ho..

Vossius Gymnasium

Messchaertstraat 1
Amsterdam
Inleiding Op een vierkant terrein, geheel vrijstaand en omgeven door Herman Gorterstraat, Willem Royaardsstraat, Guido Gezellestraat en Mes..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)