Vaste brug over het Zuider Amstelkanaal in Amsterdam

Muzenplein 9
1077WC Amsterdam

Architect: Piet Kramer

Beschrijving van Vaste brug over het Zuider Amstelkanaal

Omschrijving Vaste brug (nr. 419) over het Zuider Amstelkanaal met landhoofden, twee pijlers en drie onderdoorvaarten (5, 12 en 5 meter) naar ontwerp van P.L. Kramer (1926-1928, uitgevoerd 1930-1931). De gemetselde pijlers hebben natuurstenen accenten. Graniet werd gebruikt bij de waterband van de landhoofden, de hoekblokken, de haalkommen en de neutstenen. Brede balk- of plaatbrug met lichte welving en met stoep voor voetgangers aan weerszijden. Aan beide zijden een borstwering bestaande uit een hek met fijn smeedwerk en natuurstenen posten. Aan de zuidzijde twee hoge gemetselde pilonen met beeldhouwwerk: twee beelden van Hildo Krop voorstellende 'meisje in boot' en 'jongen in boot'. Op het landhoofd verder nog aansluitend muurwerk met leuning. Bij de oostelijke hoek van de brug het gebouw van de toenmalige 'afdeling beplantingen', in staand verband gemetseld met meerdere bouwlagen op een geometrisch zeszijdig grondplan; het wordt gedekt door een schilddak met ruiter en met bitumineuze dekking. De muurvlakken zijn hoger opgetrokken. Verder witgeschilderd houten goot- en lijstwerk en vensters met geleding. Eenvoudige toegang aan de brugzijde; aan de waterzijde loopt het gevelvlak tot natuurstenen plint bij waterniveau. Waardering Brug met beeldhouwwerk en dienstgebouwtje van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en kunsthistorische waarde als onderdeel van het complex 'Kinderbrug'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)