Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gymnastieklokaal in Amsterdam

Overig

Roelof Hartstraat 1
1071VE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Gymnastieklokaal

Omschrijving Zuidoostelijk gelegen vrijstaand gymnastieklokaal bij het middelbare schoolcomplex, daterend uit 1902, ter breedte van vijf vensterassen en bestaande uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een leien zadeldak tussen tuitgevels, met uitgebouwd portaal aan de korte N-zijde. Aan de straatzijde drie vensterassen breed. Het geheel is uit baksteen opgetrokken met bandwerk van gele klinkers en kleurig siermetselwerk in de boogvelden boven de kruisvensters, in het cirkelvormige verdiept aangebrachte veld aan de straatzijde en in het fries onder de goot. De schuine zijden van de tuitgevel aan de straatzijde zijn voorzien van schouderstukken waaronder smeedijzeren sierankers. Smeedijzeren sierankers eveneens tussen de vensters van de zijgevel. Aan de achterzijde een hoge dubbele schoorsteen. Waardering Gymnastieklokaal van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische alsook typologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van een schoolcomplex uit 1894-1902. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527769
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gymnastieklokaal in Amsterdam

Schoolgebouw op een onregelmatig U-vormig grondplan

Roelof Hartstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Op een onregelmatig u-vormig grondplan gerealiseerd schoolgebouw, bestaande uit een symmetrisch opgezet bouwlichaam met twee n..

Conciërgewoning

Balthasar Floriszstraat 2
Amsterdam
Omschrijving De aan de Balthasar Floriszstraat in 1908 aangebouwde en vergelijkbaar met het schoolgebouw gedetailleerde conciërgewoning be..

Hek

Roelof Hartstraat 42Ongd.
Amsterdam
Omschrijving Westelijk van het gymnastieklokaal en daarmee verbonden bevindt zich een voetinghek bestaande uit een bakstenen voeting tussen..

Het Nieuwe Huis

Roelof Hartplein 50
Amsterdam
Inleiding Een in 1927-1928 tot stand gekomen VOORZIENINGENGEBOUW, genaamd 'Het Nieuwe Huis' in oorsprong bestaande uit 188 appartementen va..

Sacristie en leeringkamer bij de Oud-Katholieke Kerk

Pieter Baststraat 3
Amsterdam
Omschrijving Als SACRISTIE en 'LEERINGKAMER' bij de Oud-Katholieke Kerk aan de achterzijde (Z) daarvan opgetrokken bakstenen gebouw op even..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gymnastieklokaal in Amsterdam