Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoolgebouw op een onregelmatig U-vormig grondplan in Amsterdam

Gebouw

Roelof Hartstraat 1
1071VE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Schoolgebouw op een onregelmatig U-vormig grondplan

Omschrijving Op een onregelmatig u-vormig grondplan gerealiseerd schoolgebouw, bestaande uit een symmetrisch opgezet bouwlichaam met twee noordelijk en haaks daarop geprojecteerde vleugels aan de achterzijde bestaande uit drie bouwlagen. De voorgevel (W) is negen vensterassen breed en heeft een midden- en twee zijrisalieten met tuitvormige topgevels. Daarachter een hoog opgaand met leien gedekt zadeldak. Ook de vleugels zijn gedekt door een zadeldak. Regelmatig geplaatste dakkapellen met puntvormige, overkragende dakjes en pirons. De gevels zijn opgemetseld in grauwrode baksteen, verlevendigd door banden van gele baksteen en vlechtwerk van kleurige gevelklinkers in het rondlopende fries onder de dakgoot en in de boogvelden boven de zes- en vierruits vensters met kruiskozijnen. Dit kleurig siermetselwerk is ook aanwezig in de cirkelvormige en verdiept aangebrachte velden in de topgevels alsmede in de cordonband ter markering van de verdiepingen. In de middenrisaliet boven de ingang een gevelsteen met het opschrift: MIDDELBAAR ONDERWIJS. Ter hoogte van de dakrand en ter weerszijden van het zolderraam twee jaartalstenen (18 en 94). In de gevels smeedijzeren sierankers en bekroning van de topgevels. In 1897 werd een op de rechtervleugel aansluitend bouwdeel opgetrokken van vier vensterassen diep en negen vensterassen lang en tevens een verbindingsgang tussen de nieuwbouw en het bestaande gebouw gelegd. Hierdoor ontstond het huidige complex rondom een onregelmatige binnenplaats die eveneens toegankelijk is vanuit de Balthasar Floriszstraat. De achtergevels zijn overeenkomstig de voorgevels gedetailleerd en hebben enkelvoudig of gekoppeld geplaatste vensters. Aan de achterzijde van het voorgebouw bevindt zich het diep uitgebouwde trappenhuis onder zadeldak. Eén venster aan de noordzijde van de binnenplaats heeft een uitgebouwde erkerkast op drie consoles. In het interieur wanden met gele verblendsteen met banden, bogen en accenten in rode verblendsteen. De hoeken van lisenen zijn opgebouwd met vormstenen. De gangen van de begane grond van het voorgebouw en de hal worden afgesloten door gemetselde troggewelven. Trappenhuis met oplopende vensters met glas-in-lood raamvulling en houten leuning. In de hal een groenwit marmeren gedenksteen ter herdenking van het 25-jarig bestaan van de H.B.S. Aan de linkerzijde een gesigneerd plateau met beeldhouwwerk ter herinnering aan de directeur A.L.J. Boutens (1899-1913). Waardering In 1894-1897 gefaseerd tot stand gekomen schoolgebouw voor middelbaar onderwijs bestemd in voor de bouwtijd en functie kenmerkende Neo-Hollandse Renaissancestijl van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de markante ligging aan het Roelof Hartplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527768
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoolgebouw op een onregelmatig U-vormig grondplan in Amsterdam

Gymnastieklokaal

Roelof Hartstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Zuidoostelijk gelegen vrijstaand gymnastieklokaal bij het middelbare schoolcomplex, daterend uit 1902, ter breedte van vijf ve..

Conciërgewoning

Balthasar Floriszstraat 2
Amsterdam
Omschrijving De aan de Balthasar Floriszstraat in 1908 aangebouwde en vergelijkbaar met het schoolgebouw gedetailleerde conciërgewoning be..

Hek

Roelof Hartstraat 42Ongd.
Amsterdam
Omschrijving Westelijk van het gymnastieklokaal en daarmee verbonden bevindt zich een voetinghek bestaande uit een bakstenen voeting tussen..

Het Nieuwe Huis

Roelof Hartplein 50
Amsterdam
Inleiding Een in 1927-1928 tot stand gekomen VOORZIENINGENGEBOUW, genaamd 'Het Nieuwe Huis' in oorsprong bestaande uit 188 appartementen va..

Sacristie en leeringkamer bij de Oud-Katholieke Kerk

Pieter Baststraat 3
Amsterdam
Omschrijving Als SACRISTIE en 'LEERINGKAMER' bij de Oud-Katholieke Kerk aan de achterzijde (Z) daarvan opgetrokken bakstenen gebouw op even..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)