Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluisje in de Zieversbeek in Vaals

Weg En Waterwerk

Weijerweg 4
6291NL Vaals
Limburg


Beschrijving van Sluisje in de Zieversbeek

Complexonderdeel 3 Omschrijving Sluisje in de Zieversbeek, een keermuur bestaande uit baksteen en betonreparatie, de andere keermuur verkeerd in vervallen staat; de sluisbodem is belegd met baksteen; als afsluitmiddel diende een om een verticale as draaiend houten deurtje. Waardering Het sluisje in de Zieversbeek vertegenwoordigt algemeen belang want: - het bezit ouderdomswaarde: het dateert in oorsprong waarschijnlijk uit de 18de eeuw; - het sluisje heeft betekenis voor de geschiedenis van de waterhuishouding in relatie tot de molenfunctie; - het sluisje vervult een essentiele en historische rol in het voortbestaan en in de functie van het complex, in het bijzonder van de molen; - de ruimtelijke, visuele, functionele en historische betrekking tot de Volmolen of watermolen Frankenhof en tot de stuwvijvers en Zieversbeek is dermate goed leesbaar dat sprake is van betekenis voor de geschiedenis van het cultuurlandschap en voor de geschiedenis van het vroegere gebruik van waterkracht; - het sluisje is vrij gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527744
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluisje in de Zieversbeek in Vaals

Weijerhof: perceelsgedeelte onder een dak met het nr 2, onderdeel van hoeve

Weijerweg 3
Vaals
Perceelsgedeelte onder een dak met het nr 2. Pand deel uitmakend van het complex Weyerhof, hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats...

De Weijerhof: hoeve van baksteen

Weijerweg 2
Vaals
Hoeve van baksteen, XVIII, gelegen aan een binnenplaats. Tussendorpelkozijnen en ingang van Naamse steen. Deel uitmakend van het complex, ho..

Drie stuwvijvers met bijbehorende sluisjes en duikers

Weijerweg 4
Vaals
Complexonderdeel 2 Omschrijving Drie stuwvijvers met bijbehorende sluisjes en duikers waarvan twee kleine vijvers ten noorden van de U-vor..

Molen van Frankenhof / Frankenhofmolen of Volmolen

Weijerweg 4
Vaals
Complexonderdeel 1 Omschrijving "Volmolen". BOERDERIJ (XVIII), van oudheidkundige waarde. Bakstenen, U-vormig gebouw uit de 19de eeuw met ..

Vaalsbroek: Watermolen

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 4: WATERMOLEN, XVIII-c; ten noordoosten van het kasteel naast de oprijlaan en de grote molenvijver; witgeschilderd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluisje in de Zieversbeek in Vaals

Foto's (3)