Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJzeren ophaalbrug over de Eerste Wijk in Ravenswoud

Weg En Waterwerk

Compagnonsweg 6
8427RJ Ravenswoud (gemeente Ooststellingwerf)
Friesland

Bouwjaar: mog. 1894 1955 (landhoofden)


Beschrijving van IJzeren ophaalbrug over de Eerste Wijk

Inleiding IJzeren ophaalbrug, mogelijk 1894, met jongere betonnen landhoofden (circa 1955) over de Eerste wijk te Ravenswoud. Ontwerper en constructiebedrijf van de ophaalbrug zijn niet bekend. De landhoofden en de stalen buisleuningen dateren van circa 1955. Zij zijn door de firma G. Zondervan te Warga aangebracht bij gelegenheid van de verplaatsing van de brug van het naburige Appelscha naar de huidige plaats. De brug ligt aan de westelijke rand van het verveendersdorp Ravenswoud, ter hoogte van de kruising Compagnonsweg/Bokslootweg. Het dorp - een beschermd gezicht in aanwijzing - maakt deel uit van het jongste hoogveenontginningsgebied van Friesland. Omschrijving Ophaalbrug op aardig geprofileerde betonnen onderbouw. IJzeren constructie bestaande uit I-profielen en open vakwerkspanten; vrijstaande ijzeren hameien, ijzeren tandwielkast en tandheugel, dito bloklagers, ijzeren brugstangen en grendels (schieters); slagboom in staander van staalprofiel, lagers met vetpotjes; alle ijzeren onderdelen geklonken; houten brugdek op I-profielen; borstwering in de vorm van stalen buisleuningen. Waardering Ophaalbrug met onderbouw is van algemeen cultuurhistorisch, techniekhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de ouderdom van de verschillende onderdelen; - vanwege type en materiaalgebruik; - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid; - vanwege de gebruiksgeschiedenis; - vanwege de kenmerkende ligging over een waterloop (wijk) in een cultuurhistorisch zeer waardevol hoogveenontginningsgebied; - vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van het beschermde gezicht (in aanwijzing) Ravenswoud; - als gezichtsbepalende 'poort' naar het zeer hoogwaardige natuurgebied Fochteloƫrveen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527736
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van IJzeren ophaalbrug over de Eerste Wijk in Ravenswoud

Woonhuis in ambachtelijk-traditionele stijl

Vaart Nz 97
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding Het markante WOONHUIS is vermoedelijk gebouwd tussen 1915 en 1925, in Ambachtelijk-traditionele trant, voor de vervener Jongsma; ..

Brugwachterswoning in boerderijvorm met in de top halfronde vensters

Industrieweg 2
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Brugwachterswoning in boerderijvorm. In de top halfronde vensters. Gerestaureerd in plm 1955.

Modelboerderij in Vernieuwingsstijl

Bruggelaan 62
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De BOERDERIJ van het gelede bouwtype is gebouwd als modelboerderij. Opdrachtgevers waren de heren O. en F. van den Bosch, die ve..

Eenvoudige zogenaamde eksteurswoning met vensters met roeden onder dwars dak tussen topgevels met topschoorsteen

Boerestreek 18
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Eenvoudige woning onder dwars dak tussen topgevels met topschoorsteen; aardige geveldetails; vensters met roeden-Z.g. eksteurswoning, een so..

Eenvoudige woning onder zadeldak tegen topgevel met beitelingen

Boerestreek 22
Appelscha (Gemeente Ooststellingwerf)
Tegenover het pand 111/112 gelegen eenvoudige woning onder zadeldak tegen topgevel met beitelingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar IJzeren ophaalbrug over de Eerste Wijk in Ravenswoud