Molenaarswoning: dwars geplaatst voorhuis met stal in Dalfsen

7722LR Dalfsen

Beschrijving van Molenaarswoning: dwars geplaatst voorhuis met stal

Omschrijving onderdeel 2. Inleiding De molenaarswoning maakt samen met de incomplete molen deel uit van het molencomplex "Fakkert". Omschrijving De bakstenen molenaarswoning is opgebouwd uit twee delen: een dwars geplaatst voorhuis en een achterhuis (voormalige stal). In het midden van de voorgevel van het dwarshuis bevindt zich de ingang. Aan weerszijden hiervan zijn vier schuifvensters met in het bovenlicht glas-in-lood ramen. Aan de achterzijde van het voorhuis zijn links en rechts - waarschijnlijk in de jaren dertig - naar achteren toe twee uitbouwtjes met een plat dak gebouwd, die nog gedeeltelijk doorlopen in het achterhuis. In het met blauwe Friese pannen bedekte schilddak zijn in het midden een dakkapel en op de hoeken van de nok twee schoorstenen geplaatst. In de voorgevel en de zijgevels bevinden zich enkele niet oorspronkelijke dakvensters. Het achterhuis, dat bedekt is met Oudhollandse pannen, heeft een bedrijfsmatig karakter. De achtergevel heeft een baanderdeur met aan beide kanten een langgerekt halfrond venster. Aan de rechterzijde is een staldeur geplaatst. Boven de baanderdeur bevindt zich een hooiluik. Waardering De molenaarswoning ontleent zijn unieke waarde aan zijn nog vrij gave interieur, de ruimtelijke indeling van het pand en zijn karakteristieke verschijning. Daarnaast bezit het molenaarshuis een ensemblewaarde in relatie tot de incomplete molen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)