Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenaarswoning: dwars geplaatst voorhuis met stal in Dalfsen

Woonhuis

Kerkstraat 5
7722LR Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Molenaarswoning: dwars geplaatst voorhuis met stal

Omschrijving onderdeel 2. Inleiding De molenaarswoning maakt samen met de incomplete molen deel uit van het molencomplex "Fakkert". Omschrijving De bakstenen molenaarswoning is opgebouwd uit twee delen: een dwars geplaatst voorhuis en een achterhuis (voormalige stal). In het midden van de voorgevel van het dwarshuis bevindt zich de ingang. Aan weerszijden hiervan zijn vier schuifvensters met in het bovenlicht glas-in-lood ramen. Aan de achterzijde van het voorhuis zijn links en rechts - waarschijnlijk in de jaren dertig - naar achteren toe twee uitbouwtjes met een plat dak gebouwd, die nog gedeeltelijk doorlopen in het achterhuis. In het met blauwe Friese pannen bedekte schilddak zijn in het midden een dakkapel en op de hoeken van de nok twee schoorstenen geplaatst. In de voorgevel en de zijgevels bevinden zich enkele niet oorspronkelijke dakvensters. Het achterhuis, dat bedekt is met Oudhollandse pannen, heeft een bedrijfsmatig karakter. De achtergevel heeft een baanderdeur met aan beide kanten een langgerekt halfrond venster. Aan de rechterzijde is een staldeur geplaatst. Boven de baanderdeur bevindt zich een hooiluik. Waardering De molenaarswoning ontleent zijn unieke waarde aan zijn nog vrij gave interieur, de ruimtelijke indeling van het pand en zijn karakteristieke verschijning. Daarnaast bezit het molenaarshuis een ensemblewaarde in relatie tot de incomplete molen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527734
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenaarswoning: dwars geplaatst voorhuis met stal in Dalfsen

Molen Fakkert en woning

Kerkstraat 3A
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 1. Inleiding De incomplete molen maakt onderdeel uit van het molencomplex "Fakkert", dat tevens een molenaarshuis ..

Den Aalshorst: hoofdgebouw

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving Omgracht HOOFDGEBOUW (1) dat waarschijnlijk in 1644 is gesticht en in 1720 zijn huidige vorm heeft gekregen. Via een ijzeren ..

Den Aalshorst: historische tuin- en parkaanleg

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving De historische TUIN- EN PARKAANLEG (2) van Den Aalshorst bestaat uit een aantal karakteristieke componenten, te weten, het 17..

Den Aalshorst: rechter bouwhuis

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving Rechts van het voorplein ligt het uit 1720 daterende BOUWHUIS (3), oorspronkelijk als tuinmanswoning en stal in gebruik en th..

Den Aalshorst: linker bouwhuis

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving Links van het voorplein ligt het uit 1720 daterende BOUWHUIS (4), dat als oranjerie en stalling in gebruik was. Van dit gebou..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)