Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Accesweg in Ede

Nijverheid Industrie

Telefoonweg 32
6712GC Ede
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van Accesweg

Inleiding Accesweg, leidend van het achterhuis van de boerderij/molenaarswoning aan de Molenstraat tot nagenoeg aan de bakstenen voet van de molen Concordia. Omschrijving De ACCESWEG bestaat in het eerste deel uit op hun kant geplaatste handvorm klinkers in de tinten rood, geel en donkerblauw (voor ca. 1860) en machinale baksteen in dezelfde kleurstelling in de zone van de molenombouw (na ca. 1860). Veelvuldig gebruik heeft gezorgd voor een geaccidenteerd oppervlak. Waardering De ACCESWEG is van algemeen belang vanwege: - de cultuurhistorische waarde, als gaaf bewaard gebleven historische ontsluitingsweg op het terrein. Het illustreert de aan- en afvoerroute van het graan en meel per paard en wagen; - de bouwhistorische waarde, vanwege de gecombineerd toegepaste, gemĂȘleerde handvorm klinkers en machinaal geproduceerde bakstenen; - de ensemblewaarde, als verbindend ruimtelijk element tussen de molen en de boerderij met achtergelegen schuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527725
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Accesweg in Ede

Hallehuisboerderij met bakhuis en moestuin

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Op de hoek van de Telefoonweg en de Molenstraat, naast de korenmolen Concordia, gelegen voormalige hallehuisboerderij met bakhuis..

Hallehuisschuur

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Achter de boerderij gelegen hallehuisschuur met bakstenen muren, opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw in ambachtelijk-..

Maalschuur

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Maalschuur uit 1911, industrieel gebouw met een belangrijk gedeelte van het oorspronkelijke mechaniek, opvolger van de molen als ..

Maalderij

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Maalderijcomplex, in 1937 tegen de molen gebouwd om de verdergaande industrialisatie en schaalvergroting mogelijk te maken. Later..

Concordia

Telefoonweg 34
Ede
Molen "Concordia". Achtkantige stellingmolen met gemetselde onderbouw en houten romp, gebouwd in 1865.

Kaart & Routeplanner