Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Frederik Hendrikkazerne: Hekpijlers in Venlo

Militair Object

Garnizoenweg 3
5928NA Venlo
Limburg

Bouwjaar: 1913-1914


Beschrijving van Frederik Hendrikkazerne: Hekpijlers

Inleiding Twee hekpijlers aan de Garnizoenweg, aan de oostzijde van de Frederik Hendrikkazerne. De hekpijlers vormen de hoofdentree van de kazerne en zijn in 1913-1914 opgetrokken. Omschrijving Twee identieke hekpijlers, elk bestaande uit een gemetselde rood-bakstenen sokkel afgedekt met een grijze, hardstenen plaat. Hierop verheft zich de gemetselde bakstenen hekpijler die wordt afgesloten met een grijze, hardstenen bekroning in de vorm van kantelen. Waardering De twee hekpijlers aan de Garnizoenweg, aan de oostzijde van de Frederik Hendrikkazerne, vertegenwoordigen algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de karakteristieke markering als hoofdentree van de Frederik Hendrikkazerne; - de symbolische betekenis, namelijk als poort tussen burgerlijke en militaire samenleving; - het historisch vakmanschap dat in de hekpijlers besloten ligt; - de gaafheid; - de ensemblewaarde, als onderdeel van het militaire complex Frederik Hendrikkazerne. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527712
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Frederik Hendrikkazerne: Hekpijlers in Venlo

Frederik Hendrikkazerne: Sport- en exercitieterrein

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Centraal op het terrein van de Frederik Hendrikkazerne gelegen sport- en exercitieterrein. Omschrijving Centraal op het terrei..

Twee hekpijlers van het voormalige Fort Sint-Michiel

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Twee hekpijlers van het voormalige fort Sint Michiel. Beide pijlers staan op enkele tientallen meters ten westen van de hekpijler..

Frederik Hendrikkazerne: Voormalig Wachtgebouw thans hoofdgebouw(A)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig wachtgebouw thans hoofdgebouw (A) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick. Het gebouw is aan..

Frederik Hendrikkazerne: Onderofficiersmess (I)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Omstreeks 1914 gebouwd voormalig kantinegebouw voor onderofficieren thans soldatenmess (I) van de Frederik Hendrik kazerne te Ble..

Frederik Hendrikkazerne: Gebouw Medisch Geneeskundige Dienst (W)

Garnizoenweg 3
Venlo
Inleiding Het gebouw van de Medisch Geneeskundige Dienst, gebouw W, had oorspronkelijk de functie van hospitaal voor verpleging van zieke m..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)