Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenromp van Molen Bakker (Molen van Prinsen) in Giethoorn

Molen

Kerkweg 50 A
8355BM Giethoorn (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: oorspr. ca. 1837 1878 (plaatsing op huidige locatie) 1902 (herb. na brand) 1927 (onttakeling) 1837 oorspr. ca. 1837 1878 (plaatsing op huidige locatie) 1902 (herb. na brand) 1927 (onttakeling)


Beschrijving van Molenromp van Molen Bakker (Molen van Prinsen)

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. Deze achtkante molen is omstreeks 1900 gebouwd als korenmolen en was aan de oostkant voorzien van een invaargrot voor aan- en afvoer over water. Vermoedelijk is het een van elders afkomstige verplaatste molen. Hij is omstreeks 1926 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd en de invaargrot werd afgedamd. Het zuidelijke segment van de fundering is nadien ontgraven. De incomplete molen kreeg eerst een functie als uitkijktoren en later respectievelijk een functie als vakantieverblijf en als clubruimte. Sinds 1990 is de functie woning annex kantoor. Aan de noordwestzijde is een rechthoekige aanbouw aanwezig. Deze aanbouw valt buiten de werking van de Monumentenwet. De incomplete molen ligt iets verhoogd aan de oostelijke dijk van de voormalige Gieterse Polder aan het Bovenwiede. Er is in de omgeving, zeer in tegenstelling tot vroeger, thans nogal wat opschietend geboomte, maar de incomplete molen is niettemin vrij goed zichtbaar in een open polderlandschap. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant dat aan de voet ommuurd is. Aan de oostzijde is nog aanwezig de vroegere invaargrot die thans is ingericht als souterrain. De uit vijf bouwlagen bestaande incomplete molen is gedekt met riet en voorzien van een plat dak. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een achtkante houten korenmolen uit de tweede helft van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, de overige infrastructuur en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege zijn zeldzaamheid als molen die aan één zijde voorzien was van een invaargrot. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527690
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenromp van Molen Bakker (Molen van Prinsen) in Giethoorn

Boerderijtje onder rieten dak met naar rechts uitgebouwd woongedeelte en stal met houten wanden

Binnenpad 15
Giethoorn (Gemeente Steenwijkerland)
Boerderijtje onder rieten dak met een naar rechts uitgebouwd woongedeelte. Zesruitsschuifvensters; stal met houten wanden.

Boerderij onder rieten schilddak met voorgevel met houten beschot onder het wolfschild en stalgedeelte met houten wanden

Binnenpad 20
Giethoorn (Gemeente Steenwijkerland)
Fraaie boerderij onder rieten schilddak; voorgevel met houten beschot onder het wolfschild; vensters met kalf, roedeverdeling en luiken; voo..

Boerderijtje op T-vormige plattegrond met kleine kameelrug, gedekt door rieten schilddaken en met zesruitsschuiframen in het woondeel

Kerkweg 33
Giethoorn (Gemeente Steenwijkerland)
Eenvoudig in aanleg 18e eeuws boerderijtje op T-vormige plattegrond, met kleine kameelrug en gedekt door rieten schilddaken. Het voorhuis op..

Boerderij met dwars voor de stal gebouwd woonhuis onder rieten schilddak en stalgedeelte onder met riet gedekt wolfdak

Binnenpad 61
Giethoorn (Gemeente Steenwijkerland)
Boerderij met dwars voor de stal gebouwd woonhuis onder rieten schilddak, midden 19e eeuw. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen. Stalg..

Boerderijtje onder rieten schilddak met voorgevel met houten beschot onder het wolfschild en bedrijfsdeel met houten wanden

Binnenpad 63
Giethoorn (Gemeente Steenwijkerland)
Boerderijtje onder rieten schilddak; voorgevel met houten beschot onder het wolfschild en raam met kalf en roedeverdeling; bedrijfsgedeelte ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molenromp van Molen Bakker (Molen van Prinsen) in Giethoorn

Foto's (1)