Keukenhofmolen in Lisse

Stationsweg 166

Beschrijving van Keukenhofmolen

Inleiding MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'Keukenhofmolen' is in 1957 gebouwd als 'siermolen'. De molen werd op 4 april 1957 door de Holland-Amerikalijn aan de Keukenhof aangeboden. Bij de bouw van de molen werden het houten achtkant, het kruiwerk en de kap gebruikt van de onder Scharmer (Gr.) afgebroken poldermolen van de Rozenburgerpolder. Deze molen bestond vanaf 1892. De molen ligt op het terrein van de Keukenhof. Omschrijving Het staande werk van de molen bestaat uit een gemetseld bakstenen onderachtkant met daarop een grenenhouten achtkant met houten stelling en houten kap. Het bovenachtkant is tot de duisplanken bekleed met hout en daarboven bekleed met hout met daarover een bitumineuze bedekking. De kap kruit op een voeghoutenkruiwerk. De molen is voorzien van een gietijzeren bovenas en gelaste stalen roeden die zijn voorzien van het Oud-Hollandse wieksysteem. De molen heeft op de huidige locatie nooit een maaltechnische functie gekend en is qua gaande werk dan ook slechts voorzien van een koningspil met een bovenbonkelaar. Waardering De molen is van algemeen belang vanwege bouwtechnisch-historische waarden welke gelegen zijn in het houten bovenachtkant, het kruiwerk en de kap als herkenbare en representatieve relicten van Groningse molenhoutbouw uit het eind van de 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)