Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molen "De Couwenbergh" met pakhuis. De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen. De molen is in 1950 als gevolg van in 1944 opgelopen oorlogsschade onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en he .. in Kaatsheuvel

Molen

Vaartstraat 104
5171JG Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1849 / 1955


Beschrijving van Molen "De Couwenbergh" met pakhuis. De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen. De molen is in 1950 als gevolg van in 1944 opgelopen oorlogsschade onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en he ..

Inleiding MOLEN MET PAKHUIS. De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1849 gebouwd als koren- en schorsmolen. De belt is in de eerste helft van de 20e eeuw vervangen door een bakstenen pakhuis. De molen is in 1950 als gevolg van in 1944 opgelopen oorlogsschade onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg vervolgens een functie als opslagruimte en als mechanische maalderij. De molen is in 1997 voorzien van een nieuwe kap, een nieuw wiekenkruis en een nieuw gaande werk. De molen heeft thans de functie van restaurant. De molen is rondom ingebouwd in het bijbehorende pakhuis dat tevens functioneert als belt. De molen is zichtbaar in de omgeving. Omschrijving De molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met houten kap en een bakstenen achtkante aanbouw rondom tegen de molen. De molen bestaat uit vijf bouwlagen. De uit één bouwlaag bestaande aanbouw is voorzien van een plat dak dat functioneert als belt. De kap kruit op een engels kruiwerk, wordt gekruid middels een staart met een kruihaspel en is gedekt met hout waarover een bitumineuze dakbedekking. De molen is ingericht als maalvaardige windkorenmolen. De molen is voorzien van een gietijzeren bovenas. De gelaste stalen roeden zijn voorzien van het Oud-Hollandse wieksysteem. In de molen is een Rustondieselmotor aanwezig. De bijbehorende maalstoel is thans verdwenen. Waardering De molen met pakhuis is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als een representant van een ronde stenen koren- en schorsmolen uit het midden van de 19e eeuw waarvan de belt later is vervangen door een stenen pakhuis; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen en de leerindustrie van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege ensemblewaarden van de molen en het pakhuis; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege de aanwezigheid van een oude oliemotor als vroege mechanische aandrijving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527688
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Couwenbergh
De Couwenbergh (2008)
De Couwenbergh (2008)
Basisgegevens
Plaats Kaatsheuvel
Bouwjaar 1849 / 1881 / 1995
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie korenmolen
Bestemming  voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf; restaurant
Monumentnummer  527688
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
website van de molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Couwenbergh is een windkorenmolen te Kaatsheuvel. Het is een beltmolen en een bovenkruier die gebouwd is in 1849, in opdracht van molenaar A.H. Couwenbergh. In 1881 brandde de molen af, maar deze werd daarna hersteld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de Couwenbergh beschadigd en in 1950 is de molen onttakeld. Ondanks zijn vele pogingen slaagde de molenaar er niet in om subsidie voor herstel te krijgen en maalde hij met een dieselmotor. In 1994 werd De Couwenbergh verkocht. De nieuwe eigenaars slaagden er wel in de molen te laten restaureren. In 1997 kwam het gebouw gereed, en doet weer dienst als korenmolen. Het maalkoppel heeft een pennetjeswerk. De Couwenbergh is open voor publiek.

De molenberg is in het verleden afgegraven om plaats te maken voor een pakhuis. Deze ruimte was in gebruik als restaurant,[1] maar de molen is nog steeds maalvaardig. Zo werd het brood dat in het restaurant De Molen werd geserveerd, gebakken van meel dat in de Couwenbergh was gemalen.


Monumenten in de buurt van Molen "De Couwenbergh" met pakhuis. De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen. De molen is in 1950 als gevolg van in 1944 opgelopen oorlogsschade onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en he .. in Kaatsheuvel

St. Jozef

Wilhelminaplein 2
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De PAROCHIEKERK, die in 1936 is gebouwd naar ontwerp (1935) van architect C.H. de Bever in traditionalistische stijl, ligt aan de..

St. Jozefkerk

Wilhelminaplein 3
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De eenvoudige PASTORIE met GARAGE die in 1936 is gebouwd naar ontwerp van architect H. C. de Bever ligt onder een haakse hoek op ..

Huis van het langstraatse dorpswoningtype met topgevel bekroond door trappen en toppilaster

Kerkstraat 65
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Huis van het Langstraatse dorpswoningtype met topgevel bekroond door trappen en toppilaster. Gebosseerd gepleisterde voorgevel. Begin 19e ee..

Huis van het langstraatse dorpswoningtype met topgevel bekroond door trappen en toppilaster

Kerkstraat 75
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Huis van het Langstraatse dorpswoningtype met topgevel bekroond door trappen en toppilaster; zesdelige schuiframen; ingang met kroonlijst op..

Kortgevelboerderij

Kerkstraat 137
Sprang Capelle (Gemeente Waalwijk)
Inleiding KORTGEVELBOERDERIJ daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, bestaande uit een woonhuis en lager aangebouwde schuur met dwar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molen "De Couwenbergh" met pakhuis. De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen. De molen is in 1950 als gevolg van in 1944 opgelopen oorlogsschade onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en he .. in Kaatsheuvel

Foto's (2)