Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krukhuisboerderij, schuur in Zwolle

Boerderij

Veldweg 1
8015PP Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw 1900 19e eeuw


Beschrijving van Krukhuisboerderij, schuur

Omschrijving onderdeel 2: SCHUUR. Tot het boerderijcomplex behorende 19e-eeuwse SCHUUR, in baksteen opgetrokken op rechthoekige plattegrond. De één bouwlaag hoge schuur is voorzien van een met riet gedekt zadeldak met wolfseinden met de nok haaks op de oostgevel. Op de noordoosthoek een aanbouw onder lessenaarsdak met gesneden windveer. De oostgevel is voorzien van vlechtingen en windveren, dichtgezette dubbele ingang met strek waarin een segmentboogvormig venster met gietijzeren bovenlijcht en drie rondboogvensters met gietijzeren of houten kozijn. In de noordgevel vijf halfronde stalramen, waarvan een dichtgezet, een met houten kozijn en drie met gietijzeren kozijn, en vier dichtgezette lage mestdeuren met rollaag en recente ingang. De westgevel is voorzien van vlechtingen, windveren en staafankers, ingang met dubbele schuifdeur, rondboogvenster met gietijzeren kozijn, dichtgezette ingang met segmentboog waarin een 20e-eeuwse ingang. In de zuidgevel 20e-eeuwse betonnen stalramen. In het interieur eiken ankerbalkgebinten met hergebruikt hout en sporenkap. Aanbouw met tegels van circa 1900. Waardering De SCHUUR is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de bouwhistorische waarden, waaronder het authentieke 19e-eeuwse gebintwerk, de sporenkap en hergebruikte houten onderdelen; - als onderdeel van het boerderijcomplex bestaande uit boerderij, schuur (en recente kapberg) dat typerend is voor boerderijen uit deze streek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527687
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Krukhuisboerderij, schuur in Zwolle

Krukhuisboerderij

Veldweg 1
Zwolle
Omschrijving onderdeel 1: KRUKHUISBOERDERIJ. Inleiding Tot het boerderijcomplex behorende, in oorsprong 16e-eeuwse KRUKHUISBOERDERIJ met ..

De Bethlehem

Dorpsstraat 19
Zwolle
Blok van vijf Diaconiewoningen der Nederlands Hervormde Kerk te Windesheim, plaatselijk bekend als "De Bethlehem" en omstreeks 1869 ontstaan..

Nederlands-Hervormde kerk (voor 1633: brouwerij van het klooster Windesheim)

Dorpsstraat 4
Zwolle
N.H. KERK. Gebouw op rechthoekige grondslag onder zadeldak tussen topgevels; enig overgebleven gebouw van het klooster te Windesheim. Uitwen..

Hervormde begraafplaats, grafmonument en grafzerken van de heren van Windesheim

Pastorieweg
Zwolle
Inleiding Vier GRAFZERKEN en GRAFMONUMENT, die samen het familiegraf vormen van de heren van Windesheim. Het familiegraf ligt op de Hervorm..

Huis te Windesheim, toegangsbrug aan Windesheimerweg

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 5A: TOEGANGSBRUG aan de Windesheimerweg, XVIII. Bakstenen brug met twee togen en klinkerbestrating; ijzeren balustra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Krukhuisboerderij, schuur in Zwolle