Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krukhuisboerderij in Zwolle

Boerderij

Veldweg 1
8015PP Zwolle
Overijssel

Bouwjaar: 15e eeuw ca. 1502 (kap, gebinten) 18e eeuw (zijbeuk) 1900 (aanbouw) 1500 15e eeuw ca. 1502 (kap, gebinten) 18e eeuw (zijbeuk) 1900 (aanbouw)


Beschrijving van Krukhuisboerderij

Omschrijving onderdeel 1: KRUKHUISBOERDERIJ. Inleiding Tot het boerderijcomplex behorende, in oorsprong 16e-eeuwse KRUKHUISBOERDERIJ met gebinten- en kapconstructie uit 1502, 18e-eeuwse zijbeuk en aanbouw uit 1900. In de loop der eeuwen zijn gevels, vensters, kozijnen en ramen, plattegrond en delen van het gebintwerk gewijzigd. Omschrijving Oost-west georiƫnteerde krukhuisboerderij op L-vormige plattegrond met kubbingen, waarvan de noordelijke zich bij het woongedeelte iets verbreedt en naar het oosten vooruitspringt. Haaks op het woongedeelte aan de zuidzijde een stenen opkamer, waardoor de L-vorm ontstaat. Ten westen van de opkamer een zijbeuk. De boerderij heeft twee bouwlagen, inclusief souterrain. Met riet gedekt, samengesteld schilddak, met boven de voorgevel twee recente (ontsierende) dakkapellen en drie nokschoorstenen. Woongedeelte: Voorgevel (oostgevel) opgetrokken in verschillende formaten baksteen met plint, restanten van vakwerk en dichtgezette vensters, en met staafankers. Ingang met enkele deur en gedeeld bovenlicht. Vijf vensters met natuurstenen onderdorpel, luiken en een rollaag boven en/of onder. Twee kelderlichten. Het noordelijke deel springt iets naar voren; in de zuidgevel van de noordelijke kubbing een luikvenster met onder en boven een rollaag. In baksteen opgetrokken noordgevel met restanten van een dichtgezette ingang en twee vensters van verschillend formaat en type. In baksteen opgetrokken zuidgevel van de opkamer met staafankers, dichtgezette vensters en een moderne ingang en venster. Gepleisterde bakstenen westgevel van de opkamer met modern venster. Bedrijfsgedeelte: In baksteen opgetrokken noordgevel met gepleisterde cementen plint, stroomlaag, dichtgezette ingang en vensters. Zuidgevel opgetrokken in verschillende bakstenen met gedeeltelijke bepleistering, gepleisterde cementen plint en zes segmentboogvormige stalvensters met rollaag of cementen omlijsting. In baksteen opgetrokken symmetrisch ingedeelde achtergevel (westgevel) met een ingang met dubbele schuifdeur, twee getoogde ingangen met rollaag en twee rondboogvensters met gietijzeren kozijn en rollaag erboven. In het interieur een kelder met troggewelven; 19e-eeuwse tegelwand in de woonkamer; balklagen; restanten van kaarsnissen in het bedrijfsgedeelte; eiken ankerbalkgebinten en sporenkapconstructie uit circa 1502. Waardering: De BOERDERIJ is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de hoge ouderdom; - vanwege de bouwhistorische waarden, waaronder een der oudste ankerbalkgebinten (circa 1500) en sporenkap in Nederland, beide nagenoeg integraal bewaard gebleven, en de restanten van de oudste vakwerkfase; - vanwege de goede herkenbaarheid van de bouwhistorie van de boerderij; - als onderdeel van het boerderijcomplex bestaande uit boerderij, schuur (en recente kapberg) dat typerend is voor boerderijen uit deze streek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527686
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Krukhuisboerderij in Zwolle

Krukhuisboerderij, schuur

Veldweg 1
Zwolle
Omschrijving onderdeel 2: SCHUUR. Tot het boerderijcomplex behorende 19e-eeuwse SCHUUR, in baksteen opgetrokken op rechthoekige plattegrond..

De Bethlehem

Dorpsstraat 19
Zwolle
Blok van vijf Diaconiewoningen der Nederlands Hervormde Kerk te Windesheim, plaatselijk bekend als "De Bethlehem" en omstreeks 1869 ontstaan..

Nederlands-Hervormde kerk (voor 1633: brouwerij van het klooster Windesheim)

Dorpsstraat 4
Zwolle
N.H. KERK. Gebouw op rechthoekige grondslag onder zadeldak tussen topgevels; enig overgebleven gebouw van het klooster te Windesheim. Uitwen..

Hervormde begraafplaats, grafmonument en grafzerken van de heren van Windesheim

Pastorieweg
Zwolle
Inleiding Vier GRAFZERKEN en GRAFMONUMENT, die samen het familiegraf vormen van de heren van Windesheim. Het familiegraf ligt op de Hervorm..

Huis te Windesheim, toegangsbrug aan Windesheimerweg

Windesheimerweg 2
Zwolle
Omschrijving onderdeel 5A: TOEGANGSBRUG aan de Windesheimerweg, XVIII. Bakstenen brug met twee togen en klinkerbestrating; ijzeren balustra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Krukhuisboerderij in Zwolle