Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Korenmolen (molenromp) in Etten Leur

Molen

Korte Brugstraat 96
4871XT Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: 1849 (bouw) 1929 (onttakeld)


Beschrijving van De Korenmolen (molenromp)

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1849 gebouwd als korenmolen. Bij de bouw van de huidige molen werden onderdelen gebruikt van diverse afgebroken molens. De molen is in 1929 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg een functie als opslagruimte en is tot op heden als zodanig in gebruik. Hij is aan de noordkant uitgebreid met een loods. Deze loods valt buiten de werking van de Monumentenwet. De incomplete molen is goed zichtbaar in de omgeving. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp. De uit zes bouwlagen bestaande romp is ter hoogte van de voormalige kapzolder voorzien van een betonvloer met een luik. In de romp zijn op meerdere plaatsen secundair gebruikte onderdelen aanwezig. Dit betreft onder meer middendelen van houten molenroeden, onderdelen van een standerdmolen en onderdelen van een achtkant. Voorts zijn op meerdere plaatsen restanten van het gaande werk aanwezig. De incomplete molen is op het noordnoordoosten ter hoogte van de onderste drie zolders voorzien van een uitwendige stalen vluchttrap. Deze vluchttrap valt buiten de werking van de Monumentenwet. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het midden van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriƫle ontwikkeling van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527684
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Korenmolen (molenromp) in Etten Leur

Herenhuis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel onder schilddak

Korte Brugstraat 70
Etten Leur
Herenhuis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel onder schilddak. Vensters met stuc-versiering. Bouwjaar 1853. Karakteristiek Leurs patricie..

Nogal verbouwd pand

Sander 54
Etten Leur
Nogal verbouwd pand; achtertopgevel en zuidgevel vrij recent; rieten dak; het dak is naar beide kopgevels afgewolfd. Ramen met kleine roeden..

Boerderij van een in deze steek ongebruikelijk type

Korte Brugstraat 44
Etten Leur
Boerderij van een in deze steek ongebruikelijk type; het woonhuis met zijn middengang is dwars op de lengte-as van de stal gericht en zijn k..

Huis met ingezwenkte halsgevel van gele baksteen met vernieuwde rollaag

Korte Brugstraat 12
Etten Leur
HUIS met ingezwenkte halsgevel van gele baksteen met vernieuwde rollaag. Winkelpui en moderne ramen in de voorgevel, oudere ramen in de zijg..

Woonhuis

Korte Brugstraat 10
Etten Leur
Inleiding WOONHUIS in ca. 1860 uit twee oudere huisjes ontstaan in opdracht van een uit Den Haag afkomstige admiraal die zich in Leur vesti..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)