Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Jonge Gerrit (incomplete molen) in Wijhe

Molen

Stationsweg 32 A
8131DH Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1851


Beschrijving van De Jonge Gerrit (incomplete molen)

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Jonge Gerrit' is in 1851 in opdracht van Gerrit van Voorde gebouwd als korenmolen. De molen is in 1932 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de bovenas werden verwijderd. Later werden de staart en de stelling verwijderd. De incomplete molen kreeg een functie als mechanische maalderij en opslagruimte. Sinds 1982 is de functie woning. In 1994 werd tegen de noordzijde van de incomplete molen een aanbouw gebouwd, die buiten de werking van de monumentenwet valt. De incomplete molen ligt aan de Stationsstraat tegenover de Rooms-Katholieke kerk, aan de westzijde van de spoorlijn Zwolle-Deventer. De incomplete molen is ondanks zijn grote hoogte vanwege omliggende bebouwing vanaf de grond alleen zichtbaar vanaf de spoordijk vanuit het zuid-zuidoosten. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit een gemetseld bakstenen onderachtkant met daarop een houten achtkant en kap. De uit zeven bouwlagen bestaande molen is vanaf het gemetselde onderachtkant tot de duisplanken bekleed met houten delen en gedekt met riet. Binnen zijn op verschillende plaatsen inscripties en restanten van het gaande werk aanwezig. Boven beide inritten is een sluitsteen aanwezig met daarop aangegeven respectievelijk het bouwjaar en de naam van de molen. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit het midden van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriƫle ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527683
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Jonge Gerrit (incomplete molen) in Wijhe

Pastorie

Stationsweg 9
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving De PASTORIE is opgetrokken over een souterrain en twee bouwlagen in rode baksteen op een T-vormige plattegrond onder een schil..

Eenbeukige kruiskerk "OLV Onbevl.Ontv"

Stationsweg 9
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving De eenbeukige KRUISKERK is opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld zadeldak met dakruiters en leien in Maasdekking..

Villa Waterloo

Stationsweg 23
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Inleiding Villa Waterloo is rond 1865 gebouwd in opdracht van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. De spoorlijn tussen Zwo..

Wijhe Zicht

Oranjelaan 5
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Wijhe Zicht. Fors, vrij gelegen pand op rechthoekige grondslag, met gepleisterde rechte gevels, en gedekt door schilddak. Verscheidene venst..

Wijhendaal

Wijhendaalseweg 6
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
Wijhendaal. Vrijliggend HUIS op rechthoekige plattegrond met lijstgevels en omgaand schilddak. Voordeur met bovenlicht in eenvoudige omlijst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)