Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landzigt / Landzicht in Numansdorp

Molen

Burg de Zeeuwstraat 52 A
3281AK Numansdorp (gemeente Cromstrijen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1856 (bouw) 1956 (onttakeld)


Beschrijving van Landzigt / Landzicht

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De ronde stenen molen met de naam 'Landzicht' is in 1856 gebouwd als korenmolen. De molen is omstreeks 1958 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen heeft thans een functie als ontvangstruimte als onderdeel van een kantoorcomplex. De incomplete molen heeft een beduidende beeldbepalende betekenis. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met vijf bouwlagen. Hij is voorzien van een plat dak ter hoogte van de vroegere kapzolder. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het midden van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriƫle ontwikkeling van Zuid-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527680
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landzigt / Landzicht in Numansdorp

Nederlands Hervormde Kerk

Torenstraat 18
Numansdorp (Gemeente Cromstrijen)
Ned.Herv.Kerk. Zaalkerk uit 1653 met driezijdige sluiting en houten tongewelf met trekbalken; uitwendig geleed door pilasters tussen de rond..

Pand met verdieping en schilddak

Voorstraat 30
Numansdorp (Gemeente Cromstrijen)
PAND met verdieping en schilddak. Deuromlijsting met hoofdgestel en gesneden kalf. Vensters met zesruitsschuiframen. Twee dakkapellen. De me..

Huis met ingezwenkte voorgevel, afgedekte door een houten kroonlijst en versierd met 18e-eeuwse zijvoluten

Voorstraat 24
Numansdorp (Gemeente Cromstrijen)
Huis met ingezwenkte voorgevel, afgedekte door een houten kroonlijst, eerste helft 19e eeuw, en versierd met 18e eeuwse zijvoluten.

Waterschapshuis

Schuringsedijk 2
Numansdorp (Gemeente Cromstrijen)
Waterschapshuis. Gepleisterd gebouw, omstreeks 1860, met verdieping en attiek. Boogvensters. Stoephek. Koetshuis met getoogde inrijpoorten, ..

Cornelia's Hoeve

Middelsluissedijk OZ 11
Numansdorp (Gemeente Cromstrijen)
"Cornelia's Hoeve". Grote, goed bewaarde boerderij van het middenlangsdeeltype der Vlaamse schurengroep, gedateerd op de hekpalen: 1805. Woo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Landzigt / Landzicht in Numansdorp

Foto's (1)