Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Jonge Sophia in Groot Ammers

Molen

Wilgenweg 3
2964AM Groot Ammers (gemeente Liesveld)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1773 / 2003


Beschrijving van De Jonge Sophia

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De achtkante molen met de naam 'De Jonge Sophia' is in 1773 gebouwd als kleine korenmolen en in 1856 blijkens een gevelsteen ingrijpend hersteld. Vermoedelijk is de molen toen 'gerezen', d.w.z. op een hogere stenen voet geplaatst om meer capaciteit te hebben. De molen is omstreeks 1920 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de kap werden verwijderd. Het gaande werk werd later verwijderd. De incomplete molen kreeg een functie als onderdeel van een maalderijbedrijf en later als opslagruimte. Tot voor kort stond hij in het naburige Ottoland, vlakbij het dorp Goudriaan. De toen onbeschermde incomplete molen is eind 1999 vanwege sloopplannen in een lokale 'bliksemactie' van zijn oude standplaats weggehaald om algehele vernietiging te voorkomen. Het achtkant is eind 2001 op een nieuw gemetselde voet geplaatst op zijn nieuwe standplaats te Groot-Ammers. De incomplete molen staat nu bij het ooievaarsdorp in Groot-Ammers in een open omgeving. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant. Het achtkant is tamelijk licht geconstrueerd. De van twee bintlagen voorziene molenromp is gedekt met riet. Waardering Het houten achtkant is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een kleine houten achtkante korenmolen uit de tweede helft van de 18e eeuw die vermoedelijk in 1856 is 'gerezen'. Dit rijzen was een verschijnsel dat met name in de 19e eeuw bij diverse poldermolens in de Alblasserwaard heeft plaatsgehad; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen in Nederland, de industriële ontwikkeling van Zuid-Holland, met name in de Alblasserwaard, en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege de relatieve zeldzaamheid als een van de weinige korenmolens die in dit gebied zijn overgebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527675
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Jonge Sophia
De Jonge Sophia
De Jonge Sophia
Basisgegevens
Plaats Groot-Ammers
Bouwjaar 1773 / 2003
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante molen
Vlucht 20,30 m
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Restauraties  2000, 2003
Monumentnummer  527675
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Jonge Sophia is een korenmolen aan de Wilgenweg in Groot-Ammers, in de Zuid-Hollandse gemeente Molenwaard. De grondzeiler is in 1773 gebouwd op de grens tussen de dorpen Ottoland en Goudriaan, een goede locatie om voor beide dorpen te kunnen malen. Door veranderingen in de omgeving stond de Jonge Sophia in een hoek van een bedrijventerrein waarvandaan hij door vrijwilligers in oktober 1999 is verplaatst om verder verval te voorkomen. Op 27 maart 2004 is De Jonge Sophia draaivaardig hersteld; op 30 maart 2007 werd de inmiddels maalvaardig herstelde molen officieel in bedrijf gesteld. In de molen bevindt zich een koppel maalstenen, waarmee op vrijwillige basis wordt gemalen.

De molen is eigendom van Stichting Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt en is bij een bezoek aan het streekcentrum te bezichtigen.


Monumenten in de buurt van De Jonge Sophia in Groot Ammers

Overblijfsel van het kasteeltje "Gelkenes" op een omgracht terrein gelegen. Gedeelte van een bijgebouw, onder half zadeldak. In de noordgevel enkele g ..

Liesveld 3
Groot Ammers (Gemeente Liesveld)
Overblijfsel van het kasteeltje "Gelkenes" op een omgracht terrein gelegen. Gedeelte van een bijgebouw (XVI), onder half zadeldak. In de n..

Terrein waarin aanleg en overblijfselen van het kasteel Liesveld

-
Groot Ammers (Gemeente Liesveld)
Terrein waarin aanleg en overblijfselen van het kasteel Liesveld. Datering: Middeleeuwen. Het monument is van wetenschappelijke- en cultuu..

Huisterp

-
Graafland (Gemeente Liesveld)
Huisterp. Datering: Middeleeuwen. Het monument is van wetenschappelijke- en cultuurhistorische betekenis. Gedeeltelijke bescherming, zie ..

Huisterp

-
Graafland (Gemeente Liesveld)
Huisterp. Datering: Middeleeuwen. Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetenschap. Gedeeltelijke bescherming..

Roedenloods, gebouwd op een bakstenen voet met houten, merendeels gepotdekselde, wanden onder langgerekt pannen zadeldak tussen puntgevels

Molenkade 2
Groot Ammers (Gemeente Liesveld)
Omstreeks 15 meter lange, in oorsprong 19e-eeuwse, ROEDENLOODS gebouwd op een bakstenen voet met houten, merendeels gepotdekselde, wanden on..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)