De Jonge Sophia in Groot Ammers

Wilgenweg 3
2964AM Groot Ammers (gemeente Liesveld)

Beschrijving van De Jonge Sophia

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De achtkante molen met de naam 'De Jonge Sophia' is in 1773 gebouwd als kleine korenmolen en in 1856 blijkens een gevelsteen ingrijpend hersteld. Vermoedelijk is de molen toen 'gerezen', d.w.z. op een hogere stenen voet geplaatst om meer capaciteit te hebben. De molen is omstreeks 1920 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de kap werden verwijderd. Het gaande werk werd later verwijderd. De incomplete molen kreeg een functie als onderdeel van een maalderijbedrijf en later als opslagruimte. Tot voor kort stond hij in het naburige Ottoland, vlakbij het dorp Goudriaan. De toen onbeschermde incomplete molen is eind 1999 vanwege sloopplannen in een lokale 'bliksemactie' van zijn oude standplaats weggehaald om algehele vernietiging te voorkomen. Het achtkant is eind 2001 op een nieuw gemetselde voet geplaatst op zijn nieuwe standplaats te Groot-Ammers. De incomplete molen staat nu bij het ooievaarsdorp in Groot-Ammers in een open omgeving. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant. Het achtkant is tamelijk licht geconstrueerd. De van twee bintlagen voorziene molenromp is gedekt met riet. Waardering Het houten achtkant is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een kleine houten achtkante korenmolen uit de tweede helft van de 18e eeuw die vermoedelijk in 1856 is 'gerezen'. Dit rijzen was een verschijnsel dat met name in de 19e eeuw bij diverse poldermolens in de Alblasserwaard heeft plaatsgehad; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen in Nederland, de industriële ontwikkeling van Zuid-Holland, met name in de Alblasserwaard, en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege de relatieve zeldzaamheid als een van de weinige korenmolens die in dit gebied zijn overgebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)