Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Haarmolen in Staphorst

Molen

Gemeenteweg 374
7951PH Staphorst
Overijssel

Bouwjaar: 1854


Beschrijving van De Haarmolen

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als beltmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Haarmolen' is in 1854 gebouwd als koren- en oliemolen. De molen is omstreeks 1928 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de belt en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg een functie in de mengvoederfabricage als opslagruimte en was tot omstreeks 2000 als zodanig in gebruik. De incomplete molen ligt ingebouwd in een complex van een mengvoederfabriek. Ten noordwesten is een loods aangebouwd die buiten de werking van de Monumentenwet 1988 valt. De molen ligt in een open omgeving en heeft daarin een beduidende landschappelijke betekenis. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit een gemetselde bakstenen onderachtkant met daarop een houten achtkant. Het onderachtkant is tot de bovenkant van de voormalige belt voorzien van hoeklisenen. De belt is vervangen door diverse niet beschermenswaardige aanbouwen van de latere mengvoederfabriek. De uit vijf bouwlagen bestaande incomplete molen is vanaf de duisplanken gedekt met riet en voorzien van een plat dak. Op het dak staat een rechthoekige verhoging met een zadeldak. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante koren- en oliemolen uit het midden van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen en de olieslagerijen van Nederland en de industriƫle ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de open omgeving; - vanwege het feit dat dit van oorsprong een beltmolen was, een verschijningsvorm die in deze regio vrij zeldzaam was. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527674
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Haarmolen in Staphorst

De Leijen

Gemeenteweg 364
Staphorst
Achtzijdig met riet gedekte grondzeiler op bakstenen voetstuk. In 1836 gebouwde korenmolen. Achtkante molen op gemetselde voet; met riet ged..

Dickninge, tolwoning annex keuterij

Staphorsterweg 1
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Voormalig 19e eeuwse tolwoning annex keuterij. Zich aan een zijde naar achteren toe verbredend gebouw onder rieten zadeldak met aan een zij..

Dickninge, tolhek

Staphorsterweg 1
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Een houten tolhek (slagboom) terzijde van de v.m. 19e-eeuwse tolwoning annex keuterij. Houten tolhek van belang uit oogpunt van oudheidkund..

Dickninge, dubbele dienstwoning

Staphorsterweg 1
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Inleiding Dubbel woonhuis bestemd voor de boer en de koetsier van Dikninge. Het is vermoedelijk gebouwd tussen 1850-1880 in een ambachtelij..

Dickninge, tolwoning met tolhek

Staphorsterweg 1
de Wijk (Gemeente De Wolden)
Omschrijving TOLWONING MET TOLHEK behorende tot de historische buitenplaats Dickninge. Aan het begin van de Staphorsterweg, aan de oude pos..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Haarmolen in Staphorst

Foto's (1)