Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenaarshuis in Gorssel

Molen

Gorsselse Enkweg 2
7213LM Gorssel (gemeente Lochem)
Gelderland


Beschrijving van Molenaarshuis

Omschrijving MOLENAARSHUIS. Het stenen molenaarshuis met een onregelmatige T-vormige plattegrond is voorzien van een schilddak dat is gedekt met dakpannen. De voorgevel van het molenaarshuis is asymmetrisch ingedeeld. Het is voorzien van drie zes-ruits vensters met aan weerszijden van elk venster een uitwendig luik. Tussen de twee meest linkse vensters bevindt zich het voordeurkozijn met een twee-ruitsvenster boven de deur. In de voorgevel zijn recht boven de drie zes-ruits vensters drie lage rechthoekige vensters opgenomen. De voorgevel en de beide zijgevels zijn voorzien van een horizontale band boven de vensters. De T-vormige uitbouw aan de achterzijde is voorzien van een zadeldak met wolfseind dat is gedekt met dakpannen. De binnenhoek linksachter in de T-vormige plattegrond is dichtgebouwd met een éénlaagse stenen aanbouw die is voorzien van een plat dak. Het interieur van het molenaarshuis is voorzien van authentieke elementen. Waardering Het molenaarshuis is van algemeen belang uit typologisch en bouwtechnisch-historisch oogpunt als functioneel onderdeel van het complex aan de Gorsselse Enkweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527668
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenaarshuis in Gorssel

Geertruida Cornelia

Gorsselse Enkweg 2
Gorssel (Gemeente Lochem)
Omschrijving MOLEN. De molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp en de houten kap. De molen bestaat uit vijf bouwlagen..

Maalderijgebouw met twee aanbouwen

Gorsselse Enkweg 2
Gorssel (Gemeente Lochem)
Omschrijving MAALDERIJGEBOUW MET TWEE AANBOUWEN. Het uit twee bouwlagen bestaande stenen maalderijgebouw met rechthoekige plattegrond is ..

Toren der Nederlands Hervormde kerk

Hoofdstraat 27
Gorssel (Gemeente Lochem)
Toren Ned. Herv. Kerk. Bakstenen bouwwerk (XV) met bovengeleding van 1632. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van G. van W..

Hervormde kerk vanwege tweeklaviers mechanisch orgel gemaakt

Hoofdstraat 27
Gorssel (Gemeente Lochem)
Hervormde kerk vanwege tweeklaviers mechanisch orgel gemaakt door C.F.A. Naber te Deventer in 1862, oorspronkelijk met aangehangen pedaal. B..

Dommerholtbatterijen

Weerdseweg 3
Wilp (Gemeente Voorst)
IJsselbatterijen. Op de westelijke IJsseloever in de Wilpse Klei gelegen "Posten of Batterijen aan het Bommerholt", drie reeds in de 18e eeu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molenaarshuis in Gorssel

Foto's (1)