Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geertruida Cornelia in Gorssel

Molen

Gorsselse Enkweg 2
7213LM Gorssel (gemeente Lochem)
Gelderland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Geertruida Cornelia

Omschrijving MOLEN. De molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp en de houten kap. De molen bestaat uit vijf bouwlagen. De kap kruit op een engels kruiwerk en is gedekt met riet. De molen is thans weer ingericht als maalvaardige korenmolen met twee koppels maalstenen, een steenkraan en een luiwerk. De molen is voorzien van een gietijzeren bovenas van fabrikaat J.M. De Muinck Keizer, Martenshoek, fabricagejaar 1905, nummer 129 en heeft een Vlaamse vang. De gelaste stalen roeden met een vlucht van 21,8 meter zijn voorzien van het Oud-Hollandse wieksysteem. Het binnenwerk van de molen is grotendeels geheel nieuw. Thans nog aanwezige oude onderdelen zijn: drie kruisbalken van de steenzolder, de twee onderste kruisbalken van de spoorwielzolder, de twee draagbalken van de luizolder, enkele vloerbalken en een onbenut lager van een voormalig luiwerk dat is gesitueerd in het metselwerk. Waardering De molen is van algemeen belang uit typologisch en bouwtechnisch-historisch oogpunt als functioneel onderdeel van het complex aan de Gorsselse Enkweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527666
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Geertruida Cornelia
Korenmolen Geertruida Cornelia (september 2008)
Korenmolen Geertruida Cornelia (september 2008)
Basisgegevens
Plaats Gorssel
Bouwjaar 1893
Type grondzeiler
Kenmerken ronde stenen grondzeiler
Vlucht 21,80 m.
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  527666
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Gorssel GeertruidaCornelia 01.JPG
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Geertruida Cornelia is een ronde stenen grondzeiler in het dorp Gorssel, Gelderland.

Geschiedenis

De vergunning om de molen te bouwen werd in 1893 aangevraagd, maar de bouw werd door het overlijden van de aanvrager pas in 1895 voltooid. Naast de molen kwam in 1896 ook een machinale maalinrichting, aangedreven door een petroleummotor van acht paardenkrachten. De motor werd in 1921 vervangen door een dieselmotor. De windmolen kwam in 1935 door een roedebreuk tot stilstand. Beide roeden werden verwijderd: één roede zit (verzaagd tot balken) nog steeds bij een buurman in de schuur, de andere roede is in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem terechtgekomen. De motormaalderij nam het werk van de windmolen over tot 1972.

In 1999 werd het gehele molencomplex met molenaarswoning en maalderij gerestaureerd. In 2000 werd de molen officieel geopend.

Constructie

  • Romp: ronde stenen molen
  • Kap: gedekt met riet
  • Vlucht: 21,80 m.
  • Wieken: twee stalen roeden
  • Kruiwerk: Engels met 30 rollen
  • Vang: Vlaamse vang
  • Inrichting: 2 koppels maalstenenMonumenten in de buurt van Geertruida Cornelia in Gorssel

Maalderijgebouw met twee aanbouwen

Gorsselse Enkweg 2
Gorssel (Gemeente Lochem)
Omschrijving MAALDERIJGEBOUW MET TWEE AANBOUWEN. Het uit twee bouwlagen bestaande stenen maalderijgebouw met rechthoekige plattegrond is ..

Molenaarshuis

Gorsselse Enkweg 2
Gorssel (Gemeente Lochem)
Omschrijving MOLENAARSHUIS. Het stenen molenaarshuis met een onregelmatige T-vormige plattegrond is voorzien van een schilddak dat is ged..

Toren der Nederlands Hervormde kerk

Hoofdstraat 27
Gorssel (Gemeente Lochem)
Toren Ned. Herv. Kerk. Bakstenen bouwwerk (XV) met bovengeleding van 1632. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van G. van W..

Hervormde kerk vanwege tweeklaviers mechanisch orgel gemaakt

Hoofdstraat 27
Gorssel (Gemeente Lochem)
Hervormde kerk vanwege tweeklaviers mechanisch orgel gemaakt door C.F.A. Naber te Deventer in 1862, oorspronkelijk met aangehangen pedaal. B..

Dommerholtbatterijen

Weerdseweg 3
Wilp (Gemeente Voorst)
IJsselbatterijen. Op de westelijke IJsseloever in de Wilpse Klei gelegen "Posten of Batterijen aan het Bommerholt", drie reeds in de 18e eeu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Geertruida Cornelia in Gorssel

Foto's (1)