Geertruida Cornelia in Gorssel

Gorsselse Enkweg 2
7213LM Gorssel (gemeente Lochem)

Beschrijving van Geertruida Cornelia

Omschrijving MOLEN. De molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp en de houten kap. De molen bestaat uit vijf bouwlagen. De kap kruit op een engels kruiwerk en is gedekt met riet. De molen is thans weer ingericht als maalvaardige korenmolen met twee koppels maalstenen, een steenkraan en een luiwerk. De molen is voorzien van een gietijzeren bovenas van fabrikaat J.M. De Muinck Keizer, Martenshoek, fabricagejaar 1905, nummer 129 en heeft een Vlaamse vang. De gelaste stalen roeden met een vlucht van 21,8 meter zijn voorzien van het Oud-Hollandse wieksysteem. Het binnenwerk van de molen is grotendeels geheel nieuw. Thans nog aanwezige oude onderdelen zijn: drie kruisbalken van de steenzolder, de twee onderste kruisbalken van de spoorwielzolder, de twee draagbalken van de luizolder, enkele vloerbalken en een onbenut lager van een voormalig luiwerk dat is gesitueerd in het metselwerk. Waardering De molen is van algemeen belang uit typologisch en bouwtechnisch-historisch oogpunt als functioneel onderdeel van het complex aan de Gorsselse Enkweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)