Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Meermin in Retranchement

Molen

Terhofstede 6
4525LM Retranchement (gemeente Sluis)
Zeeland

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van De Meermin

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De ronde stenen molen met de naam 'De Meermin' is in 1896 gebouwd als korenmolen en heeft op dezelfde standplaats een voorganger gehad. De molen is in 1948 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en een deel van het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen heeft sindsdien geen functie meer. De incomplete molen ligt aan de rand van het buurtschap Terhofstede en heeft een grote landschappelijke betekenis. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met zes bouwlagen en is voorzien van een plat dak. Op meerdere plaatsen zijn restanten van het gaande werk aanwezig. Ingemetseld is een gevelsteen met daarop aangegeven de namen van de opdrachtgevers, de bouwers en het bouwjaar. Van het gaande werk resteren de volgende onderdelen: draagbalkspil, luias met wiel en gaffelrad in opstelling, pasbalken van de beide koppels stenen en enige snaarschijven. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het eind van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Zeeland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende het buurtschap waar hij in staat en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527665
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Meermin
Terhofstede - Meermin.png
Basisgegevens
Plaats Terhofstede
Bouwjaar 1896
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie korenmolen
Huidig gebruik  romp (in 1948 onttakeld)
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Meermin was een bakstenen bovenkruier en stellingmolen te Terhofstede bij de Nederlandse plaats Retranchement, die in 1896 werd gebouwd. Hij was in gebruik als korenmolen.

De voorganger van deze molen was een houten standerdmolen die in 1877 vanuit Oostakker naar Terhofstede was gebracht. Enkele onderdelen van deze molen zijn in de bovenkruier hergebruikt.

In 1944 werd de molen verwoest door oorlogshandelingen en in 1948 werd ze onttakeld. Wat rest is een molenromp met een zeemeermin als windwijzer er op. Deze is met klimop begroeid en vormt het kenmerkende beeld van Terhofstede.

Trivia

De naam van deze molen kan mogelijk in verband gebracht worden met de legende dat enkele inwoners van Damme in de buurt van Terhofstede een zeemeermin hadden gevonden, deze meenamen naar hun stad waarop ze van verdriet zou zijn gestorven.


Monumenten in de buurt van De Meermin in Retranchement

NH kerk

Dorpsstraat 12
Retranchement (Gemeente Sluis)
N.H.Kerk. Bescheiden zaalgebouwtje, muurvlakken versterkt met lisenen. Boogvensters; schilddak met dakruiter en bolpirons. Aan de straatzijd..

Perceel, deel uitmakend van het voormalige verdedigingsstelsel, van belang uit oogpunt van krijgshistorische waarde

Perceel vm verdedigingsstelsel
Retranchement (Gemeente Sluis)
Perceel, deel uitmakend van het voormalige verdedigingsstelsel, van belang uit oogpunt van krijgshistorische waarde.

Wallen Retranchement

Perceel vm verdedingsstelstel
Retranchement (Gemeente Sluis)
Percelen deel uitmakend van het voormalig verdedigingsstelsel, van belang uit oogpunt van krijgshistorische waarde.

Gemeenteschool

Markt 1
Retranchement (Gemeente Sluis)
Inleiding Gemeenteschool in eclectische stijl, volgens gedenkstenen naast de ingang gebouwd in 1884 naar ontwerp van bouwkundige L. Kuiler...

Retranchementse Molen

Molenstraat 74
Retranchement (Gemeente Sluis)
Molen. Open standerdmolen, geheel van hout, gebouwd op vier teerlingen van gele baksteen, bouwjaar vermoedelijk 1643.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Meermin in Retranchement

Foto's (1)