De Meermin in Retranchement

Terhofstede 6
4525LM Retranchement (gemeente Sluis)

Beschrijving van De Meermin

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De ronde stenen molen met de naam 'De Meermin' is in 1896 gebouwd als korenmolen en heeft op dezelfde standplaats een voorganger gehad. De molen is in 1948 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en een deel van het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen heeft sindsdien geen functie meer. De incomplete molen ligt aan de rand van het buurtschap Terhofstede en heeft een grote landschappelijke betekenis. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met zes bouwlagen en is voorzien van een plat dak. Op meerdere plaatsen zijn restanten van het gaande werk aanwezig. Ingemetseld is een gevelsteen met daarop aangegeven de namen van de opdrachtgevers, de bouwers en het bouwjaar. Van het gaande werk resteren de volgende onderdelen: draagbalkspil, luias met wiel en gaffelrad in opstelling, pasbalken van de beide koppels stenen en enige snaarschijven. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het eind van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Zeeland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende het buurtschap waar hij in staat en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)