Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Victoria: Incomplete molen, stellingmolen, ronde stenen molen, gebouwd als koren- en schorsmolen in Oosteind

Molen

Provincialeweg 143 A
4909AH Oosteind (gemeente Oosterhout)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Victoria: Incomplete molen, stellingmolen, ronde stenen molen, gebouwd als koren- en schorsmolen

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1890 gebouwd als koren- en schorsmolen. De molen is in 1929 na een brand onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De zolders zijn in 1929 opnieuw aangebracht. De incomplete molen kreeg een functie binnen een mengvoederfabriek en had hierin tot het begin van jaren vijftig van de 20e eeuw een functie als opslagruimte en als schorsmolen. Hiertoe was op de tweede zolder een koppel maalstenen aanwezig dat door een dieselmotor werd aangedreven. In 1962 werd op de plaats van het maalkoppel een silo aangebracht. De incomplete molen heeft thans een functie als opslagruimte en ligt ten noorden van de lintbebouwing langs de provinciale weg. De romp is rondom uitgebreid met diverse aanbouwen. Deze aanbouwen vallen buiten de werking van de Monumentenwet. In de directe nabijheid staat een molenaarswoning. De incomplete molen is zichtbaar in een open omgeving. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp van een bovenkruier. De uit vijf bouwlagen bestaande romp is ter hoogte van de voormalige kapzolder voorzien van een plat dak met asfaltbedekking. Ter hoogte van de voormalige luizolder is een bordes met een motorluiwerk aanwezig. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen koren- en schorsmolen uit het eind van de 19e eeuw die in de eerste helft van de 20e eeuw werd omgebouwd tot een mengvoederfabriek en schorsmaalderij; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen en de leerindustrie van Nederland (schorsmolen) en de industriële ontwikkeling van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527663
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop
Molen De Hoop in 2010
Molen De Hoop in 2010
Basisgegevens
Plaats Oosteind
Bouwjaar 1890
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie korenmolen
Restauraties  2010
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen, runmolen
Monumentnummer  527663
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Hoop (of: Molen Victoria) is de naam van een voormalige stellingmolen aan de Provincialeweg 143 te Oosteind in de Nederlandse gemeente Oosterhout (Noord-Brabant). Van de molen rest slechts een romp.

Geschiedenis

De ronde stenen molen kwam gereed in 1890 en Johannes Martinus Teurlings werd molenaar. In 1908 werd een zuiggasmotor aangeschaft die op steenkool liep. Teurlings begon in 1919 ook een leerlooierij. De molen fungeerde dan ook tevens als runmolen.

In 1927 werd ter plaatse een veekoekenfabriek in werking gesteld en in 1936 ook een fabriek voor plantaardige olie. Het bedrijf kreeg de naam Gebr. Teurlings.

De molen werd door anderen overgenomen. In 1929 brandde de molen uit. Daarop wilde de eigenaar een graanmaalderij inrichten met een dieselmotor. Men wilde in 1942 de molen nog restaureren om aldus het brandstoftekort een het hoofd te bieden. Er kwam echter een elektromotor. Na de Tweede Wereldoorlog werd er geen eikenschors meer vermalen. Wél werd er graan gemalen en in toenemende mate veevoederingrediënten. In 1952 werd een hamermolen aangeschaft. Ter plaatse werd een veevoederbedrijf gevestigd. De molenromp werd gebruikt als opslagplaats voor paardenvoer. In 2004 verhuisde het bedrijf naar Waspik.

In 2008 werden de bijgebouwen gesloopt, waardoor de molenromp weer vrij kwam te liggen. De molen werd eigendom van de Stichting Molen Victoria Oosteind. In 2010 kwam de eerste fase van de restauratie, bestaande uit het herstel van het metselwerk en de aanleg van de zolders, gereed.

Externe link


Monumenten in de buurt van Victoria: Incomplete molen, stellingmolen, ronde stenen molen, gebouwd als koren- en schorsmolen in Oosteind

Voormalige boerderij annex brouwerij

Provincialeweg 89
Oosteind (Gemeente Oosterhout)
Inleiding. In het zuidwestelijke deel van een groot rechthoekig perceel aan de Provincialeweg te Oosterhout is gelegen de voormalige BOERDE..

Johannes de Doperkerk

Provincialeweg 86
Oosteind (Gemeente Oosterhout)
R.K. Parochiekerk van de H. Joannes de Doper. Driebeukige neo-classicistische kerk, uitwendig in sobere baksteenvormen met rondboogvensters,..

R.K. Pastorie

Provincialeweg 84
Oosteind (Gemeente Oosterhout)
R.K. Pastorie. Eenvoudig herenhuis met verdieping en leien schilddak met hoekschoorstenen, midden 19e eeuw. Deur met voluutconsoles en hoofd..

Voormalige dubbele fundatiewoning

Wilhelminalaan 13
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. Voormalige dubbele FUNDATIEWONING uit 1899 van de Hervormde Gemeente van 's-Gravenmoer, opgetrokken in Eclectische stijl. Tot 1..

Koningin Wilhelmina

Windmolenweg 14
Dongen
Molen "Koningin Wilhelmina". Ronde stenen stellingkorenmolen uit 1894.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)