Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houtzaagmolen "De Dikkert" in Amstelveen

Molen

Amsterdamseweg 104 A
1182HG Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1896


Beschrijving van Houtzaagmolen "De Dikkert"

Inleiding MOLEN MET TWEE AANGEBOUWDE SCHUREN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'De Dikkert' is in 1896 gebouwd als korenmolen. Voor de bouw van de molen werd gebruikt de te Zaandam afgebroken houtzaagmolen 'De Dikkert' welke stamde van vóór 1672. Het gaande werk van de molen werd na 1945 verwijderd. De molen kreeg later op de begane grond een functie als restaurant en is tot op heden als zodanig in gebruik. De molen heeft een belangrijke beeldbepalende functie in een inmiddels verstedelijkte omgeving. Omschrijving De molen bestaat uit de lage gemetselde bakstenen voet, een houten ondervierkant, een houten tussenachtkant, een houten bovenachtkant met stelling en kap en twee aangebouwde houten schuren. De molen is vanaf de stenen voet tot de duisplanken bekleed met hout en daarboven gedekt met riet. De twee aangebouwde schuren zijn beide bekleed met hout en beide voorzien van een zadeldak met dakpannen. Waardering De molen met twee aangebouwde schuren is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als een representant van een houten achtkante korenmolen uit het eind van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege de zeldzaamheid van de uit de Zaanstreek afkomstige secundaire achtkante molen die aldaar was ingericht als houtzaagmolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527661
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Dikkert
De (Jonge) Dikkert - juni 2008
De (Jonge) Dikkert - juni 2008
Basisgegevens
Plaats Amstelveen
Bouwjaar 1896
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie voorheen korenmolen
Bestemming  Restaurant
Monumentnummer  527661
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Dikkert is een korenmolen in Amstelveen die thans als restaurant in gebruik is.

Geschiedenis

De molen werd in 1896 gebouwd naast een al bestaande stoommalerij. Voor de bouw werd gebruikgemaakt van de afgebroken houtzaagmolen De Dikkert uit Zaandam, alwaar deze molen al voor 1629 was gebouwd. De molen bleef tot 1929 in bedrijf en raakte in verval. Met steun van de gemeente werd de molen in de jaren 1939 en 1940 gerestaureerd. Na de Tweede Wereldoorlog was het echter gedaan met het malen op de molen en na wederom een periode van verval werden in 1957 staart en gevlucht verwijderd. In 1966 werd de molen van binnen omgebouwd tot restaurant, hierbij ging het gangwerk van de molen verloren. Wel werd de molen uitwendig weer gerestaureerd. In 1984 werd de molen echter weer onttakeld en in 1991 volgde een nieuwe restauratie. In 2004 is de molen draaivaardig gerestaureerd en heeft de molen eenmalig gedraaid.

Galerij, 1986, interieur en exterieur

Externe link


Monumenten in de buurt van Houtzaagmolen "De Dikkert" in Amstelveen

Woonblok van twee dubbele woonhuizen in Amsterdamse School-stijl, met elkaar verbonden door een dubbele garage

Amsterdamseweg 60
Amstelveen
Inleiding WOONBLOK, bestaande uit twee dubbele woonhuizen in Amsterdamse School-stijl, met elkaar verbonden door een dubbele garage. Het wo..

Kantoorgebouw Van Leer's Vatenfabr

Amsterdamseweg 204
Amstelveen
Omschrijving complexonderdeel 1 Inleiding KANTOORGEBOUW met vrijstaande SCHOORSTEEN voor Van Leer's vatenfabriek uit 1958, ontworpen do..

gebouw

Amsterdamseweg 204
Amstelveen
Omschrijving complexonderdeel 2 Inleiding Tussen de toegangsweg vanaf de Amsterdamseweg en de brug over het water staat een PORTIERSLOG..

tuin park landgoed

Amsterdamseweg 204
Amstelveen
Omschrijving complexonderdeel 3 Inleiding PARKAANLEG ontworpen en aangelegd rond het kantoorgebouw van de Van Leer's vatenfabriek door ..

Banpaal

Amsterdamseweg 212
Amstelveen
Een uit 1559 daterende banpaal.

Kaart & Routeplanner

Route naar Houtzaagmolen "De Dikkert" in Amstelveen

Foto's (6)