Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mallemolen in Gouda

Molen

Eerste Moordrechtse Tiendeweg 3
2802AB Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: 1804


Beschrijving van Mallemolen

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De ronde stenen molen met de naam 'Mallemolen' is omstreeks 1804 gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de Oostpolder in Schieland. Hij was uitgerust met een scheprad als wateropvoerwerktuig en heeft op dezelfde standplaats een voorganger gehad. Vanwege de bouw van een zuiggasgemaal (± 1904) kwam hij buiten dienst, waarna omstreeks 1908 het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg toen een functie als machinistenwoning, inmiddels veranderd in een meer algemene woonfunctie. De molen ligt aan het eind van een omkade voorboezem waarmee werd uitgemalen op Rijnlands boezem. De molen heeft met name uit het westen gezien nog een beduidende betekenis op de overgang van polderlandschap naar stedelijk gebied. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp, aan de bovenkant uitgevoerd met een lichte verwijding. De uit vier bouwlagen bestaande incomplete molen is voorzien van een laag puntdak. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen poldermolen uit het begin van de 19e eeuw, een zeldzaam type in dit deel van Zuid-Holland; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Zuid-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege de redelijke gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege zijn zeldzaamheid als één van de weinige overgeblevenen van alle poldermolens die in dit deel van Zuid-Holland hebben gestaan, met name ook in oostelijk Schieland; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen, met name ook de aanwezigheid van de omkade voorboezem als systeem van uitwatering op een boezem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527660
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Mallemolen
Mallemolen (2010)
Mallemolen (2010)
Basisgegevens
Plaats Gouda
Bouwjaar 1804
Verdwenen onttakeld 1905
Type grondzeiler
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 27,5 m.
Functie poldermolen
Bestemming  in restauratie
Restauraties  2009-2010
Oorspronkelijk gebruik  bemaling van de Oostpolder in Schieland
Monumentnummer  527660
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De Mallemolen als molenromp
De Mallemolen als molenromp
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Mallemolen of Molen van de Oostpolder in Schieland is een windmolen aan de Waddinxveense Wetering in de Nederlandse plaats Gouda.

De molen werd in 1804 als poldermolen gebouwd, in opdracht van het Ambacht Moordrecht. In 1863 ging de molen over naar de nieuw opgerichte Oostpolder in Schieland. De Mallemolen bleef tot 1904 in bedrijf. In dat jaar werd bij de molen een gemaal gebouwd, dat door een zuiggasmotor werd aangedreven. Een jaar later werd de molen onttakeld om verbouwd te worden tot woning voor de machinist van het gemaal.

In juni 2009 is men begonnen de Mallemolen te restaureren tot een maalvaardige molen voor educatieve doeleinden. Op 21 april 2010 is de kap geplaatst en is de Mallemolen na meer dan honderd jaar weer een complete molen geworden.

Externe links

Zie ook


Monumenten in de buurt van Mallemolen in Gouda

Kaaspakhuis met kantoor

Wachtelstraat 52
Gouda
Inleiding Het KAASPAKHUIS met kantoor is gebouwd in 1919 in Traditioneel-Ambachtelijke stijl naar ontwerp van architect P.D. Stuurman uit W..

Kaaspakhuis

Wachtelstraat 52
Gouda
Inleiding Het KAASPAKHUIS met kantoor is gebouwd in 1919 in Ambachtelijk-Traditionele stijl naar ontwerp van architect P.D. Stuurman uit Wa..

Pand met gepleisterde tuitgevel met voluten en driehoekig topfronton

Jaagpad 19
Gouda
PAND met gepleisterde tuitgevel met voluten en driehoekig topfronton (XIX B).

Pand met vier identieke tuitgevels met topobelisken

Jaagpad 14
Gouda
PAND met vier identieke tuitgevels (ca.1800 ?) met topobelisken. Roedenverdeling van de vensters stijl XVIII.

Pand met ingezwenkte lijstgevel met hoekvoluten, hijsnok en luik

Jaagpad 12
Gouda
PAND met ingezwenkte lijstgevel (XVIII) met hoekvoluten, hijsnok en luik. Hoog, afgewolfd zadeldak.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)