Molen van Risseeuw in Breskens

Oude Rijksweg 66
4511HW Breskens (gemeente Sluis)

Bouwjaar: 1858 (bouw) 1938 (romp onttakeld)

Beschrijving van Molen van Risseeuw

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De ronde stenen molen is in 1858 gebouwd als korenmolen. De molen is in 1938 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg een functie als opslagruimte en is tot op heden als zodanig in gebruik. Hij ligt aan de oostzijde van de oude Rijksstraatweg, aan de zuidwestkant van het dorp en is door zijn beduidende afmetingen van ver zichtbaar in een redelijk open omgeving. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch en enigszins getailleerd gemetselde bakstenen romp. De uit vijf bouwlagen bestaande incomplete molen is thans voorzien van een zadeldak. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het midden van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Zeeland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)