Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Herder in Medemblik

Molen

Westerdijk 3
1671GA Medemblik
Noord Holland

Bouwjaar: 1695/1989


Beschrijving van De Herder

Inleiding MOLEN. Al in de 17e eeuw stond hier op de dijk een korenmolen. In de 18e eeuw was dit alreeds een achtkante molen met een lage stelling. Het is waarschijnlijk deze molen geweest die, na zwaar in verval te zijn geraakt, niet lang na de Tweede Wereldoorlog werd afgebroken. Het gemis van dit markante element in het stadsbeeld werd in de jaren '80 zo sterk gevoeld dat er lokaal een initiatief ontstond tot herbouw van de molen. Daartoe werd aangekocht de onttakelde korenmolen 'De Herder' te Willeskop (Lb). Van origine was dit een Zaanse oliemolen, gebouwd te Jisp omstreeks 1695 en in 1904 aldaar afgebroken en te Willeskop als korenmolen herbouwd. Daar werd hij kort na de Tweede Wereldoorlog buiten gebruik gesteld en onttakeld. De nog redelijk gave romp van deze ca. drie eeuwen oude molen diende als basis voor de herbouwactiviteiten in Medemblik welke afgerond werden met de officiële opening door Prins Claus in 1990. Omschrijving De molen bestaat uit de gemetselde bakstenen achtkante voet met daarop een onderachtkant en een houten bovenachtkant met stelling en kap. De molen is vanaf de stenen voet tot de duisplanken bekleed met hout en daarboven gedekt met riet. De kap kruit op een Engels kruiwerk. Kap en gaande werken, waaronder twee koppels maalstenen, zijn bij de herbouw nieuw aangebracht. De molen is als korenmolen geheel bedrijfsvaardig en heeft door zijn ligging op de vroegere zeedijk en aan een historische (museum)spoorlijn een dominante en betekenisvolle plaats in het stadsbeeld. Waardering De molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden betreffende met name de ca. drie eeuwen oude rompconstructie als herkenbaar en representatief relict van Noord-Hollandse molenhoutbouw uit het eind van de 17e eeuw die in het begin van de 20e eeuw secundair gefunctioneerd heeft in Willeskop en een voorbeeld is van molenverplaatsing zoals dat in het verleden veel is voorgekomen, hier dus tweemaal zelfs; - vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege de zeldzaamheid van de uit de Zaanstreek afkomstige secundaire onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527657
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Herder
De Herder 2008
De Herder 2008
Basisgegevens
Plaats Medemblik
Bouwjaar 1695 / 1989
Type stellingmolen
Kenmerken houten achtkant, riet gedekt
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  527657
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

De Herder is een achtkante, met riet gedekte stellingmolen en staat in Medemblik. Het is een bovenkruier en heeft twee koppel maalstenen. Tot 1947 stond op dezelfde plek een eerdere molen, deze is toen afgebroken omdat hij allang niet meer werkte en niet meer nodig was. Bij de herbouw kon men daar dus geen gebruik meer van maken. Toch is de molen met diverse oude onderdelen gebouwd: Het houten achtkant is in 1695 gebouwd in Wormer en had vanaf 1904 in Willeskop dienstgedaan als oliemolen. In 1986 is deze molenromp naar Medemblik gehaald toen men serieus over herbouw was gaan denken, de grote houten balken konden toen nog worden gereviseerd en gebruikt.

De molen maalt graan op vrijwillige basis en is doorgaans op zaterdag van 10:00 tot 16:00 te bezichtigen. De molen is rijksmonument (op basis van de oude onderdelen die hij bevat).

Het kruiwerk loopt op houten rollen.

Externe linksMonumenten in de buurt van De Herder in Medemblik

Ingangspartij

Ingangspartij begraafplaats Westerdijk
Medemblik
Inleiding INGANGSPARTIJ, behorend tot de R.K. begraafplaats, welke gebouwd is in 1871 door de architect A.C. Bleijs. De ingangspartij is ge..

De Opper

Overtoom 21
Medemblik
Inleiding In verband met de Zuiderzee-werken omstreeks 1927-1928 geplaatst HOUTEN HUIS, genaamd "DE OPPER", dat dienst deed als directeursw..

Pastorie

Ridderstraat 7
Medemblik
Inleiding PASTORIE, gebouwd rond 1850 bij de voorganger van de huidige St. Martinuskerk in sobere neoclassicistische trant. Omschrijving ..

Kosterswoning

Ridderstraat 3
Medemblik
Op rechthoekig grondplan ten ZW van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk gebouwde KOSTERSWONING. De kosterswoning is onderkelderd en bestaat..

Sint Pieter

Ridderstraat 9
Medemblik
Inleiding Het PAROCHIEHUIS bij de St. Martinus, doch genaamd St. Pieter is een langgerekt rechthoekig volume (grote zaal) met de noklijn ha..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)