Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoop, incomplete molen, als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier gebouwd als korenmolen. Voor de bouw van de molen werd gebruikt een elders afgebroken molen, vermoedelijk een zaagmolen. .. in 't Zand

Molen

Molenpad 10
1756EE 't Zand (gemeente Zijpe)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van De Hoop, incomplete molen, als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier gebouwd als korenmolen. Voor de bouw van de molen werd gebruikt een elders afgebroken molen, vermoedelijk een zaagmolen. ..

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'De Hoop' is omstreeks 1865 gebouwd als korenmolen. Voor de bouw van de molen werd gebruikt een elders afgebroken molen, vermoedelijk een zaagmolen. De molen is in 1940 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg een functie als opslagruimte annex verkoopruimte en is tot op heden als zodanig in gebruik. Hij ligt aan de noordwestzijde van 't Zand, aan de westzijde van het Noord-Hollands Kanaal. De incomplete molen staat op een maalderijterrein met verschillende hoge loodsen en aanbouwen. Deze loodsen en aanbouwen vallen buiten de werking van de Monumentenwet. De incomplete molen is goed zichtbaar vanaf de rijksweg Alkmaar - Den Helder. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit een lage gemetselde bakstenen voet met daarop een houten achtkant met achtkantstijlen uit één lengte. De uit vier bouwlagen bestaande incomplete molen is vanaf de stenen voet tot de duisplanken bekleed met hout en daarboven gedekt met riet en voorzien van een puntdak. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit het midden van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Holland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging; - vanwege de zeldzaamheid van een stellingmolen met achtkantstijlen uit één lengte en het feit dat het hier een van elders afkomstige, verplaatste molen betreft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527656
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop/ Zeemanmolen
De Hoop in herbouw (22 april 2012)
De Hoop in herbouw (22 april 2012)
Basisgegevens
Plaats 't Zand
Bouwjaar ca. 1860 / 1913 / 2011
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante houten molen
Bestemming  Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  527656
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
Database Verdwenen Molens
website van de molen
De romp op zijn oude locatie
De romp op zijn oude locatie
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Hoop is een voormalige korenmolen aan het Molenpad in 't Zand (gemeente Zijpe). De stellingmolen is mogelijk in de 17e eeuw in Wormerveer als oliemolen gebouwd. In 1913 kocht Arie Zeeman het achtkant, om het in 't Zand in te richten als korenmolen. Op deze locatie heeft hij als windmolen dienstgedaan tot 1920, toen het maalbedrijf omschakelde naar diesel- en elektromotoren. In 1940 werd molen De Hoop onttakeld, om te worden leeggehaald en ingericht als silo.

Nadat de molenromp in 2004 de monumentstatus had gekregen, werd het plan opgevat om hem op een andere locatie in het dorp opnieuw van een gevlucht te voorzien. In 2008 werd hiertoe de Stichting "Behoud Korenmolen van Zeeman" opgericht. Er is een perceel aangekocht aan de uitrit aan de N9, waar de windvang en het zicht op de molen hem in de toekomst beter tot zijn recht doen komen.

Op 11 mei 2011 is het achtkant van De Hoop verplaatst naar deze locatie. In april 2012 is een nieuwe kap geplaatst en zijn de roeden gestoken. In 2013 werd de molen weer in bedrijf gesteld als maalvaardige windkorenmolen.

De molenromp steekt de N9 over

Monumenten in de buurt van De Hoop, incomplete molen, als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier gebouwd als korenmolen. Voor de bouw van de molen werd gebruikt een elders afgebroken molen, vermoedelijk een zaagmolen. .. in 't Zand

Terzijde van de oprijlaan gelegen grote met riet gedekte stolphoeve. De naar de weg gerichte wand bestaat uit hout, evenals de top boven de inrit. Wal ..

Korte Belkmerweg 38
't Zand (Gemeente Zijpe)
Terzijde van de oprijlaan gelegen grote met riet gedekte stolphoeve. De naar de weg gerichte wand bestaat uit hout, evenals de top boven de ..

Hoeve Bouwlust

Korte Belkmerweg 8
't Zand (Gemeente Zijpe)
Inleiding In streek-eigen bouwtrant uitgeboerde STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gelegen aan de zuidoostzijde van de Korte Belkm..

Molen O-T

Korte Belkmerweg 10
't Zand (Gemeente Zijpe)
Molen uit 1730. Achtkante binnenkruier. Romp en kap met riet gedekt. Roeden van ijzer.

Molen P-V

Korte Belkmerweg 36
't Zand (Gemeente Zijpe)
Molen uit 1764. Achtkante binnenkruier. Romp en kap met riet gedekt. Roeden van ijzer.

Molen P, achtkante bovenkruier. Romp en kap met riet gedekt. Roeden van ijzer

Korte Ruigeweg 37
Oudesluis (Gemeente Zijpe)
Molen uit 1896. Achtkante bovenkruier. Romp en kap met riet gedekt. Roeden van ijzer.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Hoop, incomplete molen, als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier gebouwd als korenmolen. Voor de bouw van de molen werd gebruikt een elders afgebroken molen, vermoedelijk een zaagmolen. .. in 't Zand

Foto's (1)