Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molen Luteyn in Nieuwvliet

Molen

Mettenijedijk 3
4504AR Nieuwvliet (gemeente Sluis)
Zeeland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Molen Luteyn

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De ronde stenen molen is in 1859 gebouwd als koren- en pelmolen. De molen is in 1923 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en de stelling werden verwijderd. Het gaande werk werd omstreeks 1976 deels verwijderd. De incomplete molen heeft thans geen functie. Hij ligt in de kern van het dorp, ten zuidwesten van de kerk. De incomplete molen ligt in een open omgeving en heeft een zeer belangrijke functie in zowel het landschap als het dorpsbeeld. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp. De taillering van de romp heeft ter hoogte van de voormalige stelling een markante knik. De uit vijf bouwlagen bestaande incomplete molen is voorzien van een plat dak ter hoogte van de vroegere kapzolder. In de molen zijn op meerdere plaatsen restanten van het gaande werk aanwezig van de beide voormalige functies van de molen, nl.: koningsspil met draagbalk, twee koppels blauwe maalstenen, pasbalken, luias met luiwiel en gaffelwiel en de pelkist van de vroegere pelsteen. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen koren- en pelmolen uit het midden van de 19e eeuw met nog een restant van het pelwerk wat thans zeer zeldzaam is; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Zeeland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege ensemblewaarden in relatie tot de dorpskern; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527655
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen Luteyn
Nieuwvliet Molen Luteyn 4908.JPG
Basisgegevens
Plaats Nieuwvliet
Bouwjaar 1859
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie voorheen korenmolen
Huidig gebruik  molenromp (in 1923 onttakeld)
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Molen Luteyn is een korenmolen in het Nederlandse dorp Nieuwvliet waarvan enkel de romp is overgebleven. Ze is te vinden aan de Mettenijedijk en de hoge romp is sfeerbepalend voor het dorpsbeeld.

Het betreft een voormalige bakstenen stellingmolen die gebouwd is in 1859 en onttakeld is in 1923. Ze was in gebruik als korenmolen. De molenromp staat sinds 2004 op de lijst van Rijksmonumenten.


Monumenten in de buurt van Molen Luteyn in Nieuwvliet

NH kerk

Dorpsstraat 25
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
N.H.Kerk. Bescheiden vrijstaand zaalkerkje, schilddak en dakruiter en bolpirons. Aan de zuidzijde consistorie aangebouwd onder lessenaarsdak..

Molen van Nieuwvliet

Molenweg 3
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Molen. Ronde, stenen bovenkruier zonder stelling, grondzeiler, ongetailleerd, bouwjaar plm 1850.

Woonhuis, gebouwd in streek-eigen bouwtrant

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Omschrijving Woonhuis, rond 1895 gebouwd in streek-eigen bouwtrant. Het woonhuis is één bouwlaag en een zadeldak hoog, heeft een rechthoe..

Bakhuis/karnhok en washok

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Inleiding Bakhuis/karnhok en washok, rond 1895 gebouwd in streek-eigen bouwtrant. Tegenwoordig gedeeltelijk als badkamer in gebruik. Omsch..

Dwarsdeelschuur

Sint Jansdijk 7
Nieuwvliet (Gemeente Sluis)
Inleiding Dwarsdeelschuur, vrijwel geheel opgetrokken uit gepotdekselde houten delen op bakstenen plint. Vermoedelijk is de schuur aan het ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molen Luteyn in Nieuwvliet

Foto's (1)