Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ronde Molen in Gemonde

Molen

St.Lambertusweg 33
5291NA Gemonde (gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913 (bouw) 1925 (onttakeld)


Beschrijving van Ronde Molen

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De destijds als bergmolen uitgevoerde ronde stenen bovenkruier uit een onbekend bouwjaar was ingericht als korenmolen. De molen is onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd en de belt werd afgegraven. De incomplete molen kreeg een functie als opslagruimte, maar dient thans als autostalling. De incomplete molen ligt in een landelijke omgeving, ten zuiden van de bebouwde kom. De incomplete molen is zichtbaar in een grotendeels open omgeving. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp waarvan de onderste bouwlaag een cilindrische vorm heeft. De uit vijf bouwlagen bestaande romp is vanaf de eerste verdieping bepleisterd en is voorzien van een puntdak. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527654
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ronde Molen
Gemonde Ronde Molen 7853.JPG
Basisgegevens
Plaats Gemonde
Bouwjaar 1913
Verdwenen 1925 onttakeld
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie korenmolen
Monumentnummer  527654
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Ronde Molen was een ronde stenen molen in Gemonde in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, die tegenwoordig nog bestaat als een opvallende witte molenromp en die zich ten zuiden van de kom van Gemonde bevindt aan de Sint-Lambertusweg 31.

De Ronde Molen was de opvolger van een naamloze standerdmolen die in 1888 in het Diepenbroek was gebouwd, maar die in 1907 afbrandde. Deze molen stond 900 meter ten zuidzuidwesten van de latere Ronde Molen.

De molen is met kop en wieken gebouwd in 1913. Waarschijnlijk zijn voor de molen onderdelen gebruikt die van een windmolen te Liempde afkomstig waren. De molenaar van de Kasterense Watermolen heeft deze molen in 1913 gekocht, waarschijnlijk om een concurrent kwijt te raken.

De windmolen fungeerde als korenmolen, maar werd in 1925 al onttakeld. Er werd toen een dieselmotor geïnstalleerd. Sinds halverwege de jaren zeventig, toen de concurrentie te groot werd, staan de stenen stil. Tegenwoordig wordt de molen gebruikt als opslag en zijn er twee woningen tegenaan gebouwd.

Externe links


Monumenten in de buurt van Ronde Molen in Gemonde

Huis Twijnmeer

Twijnmeer 10
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Huis Twijnmeer. Empire landhuis uit het begin van de 19e eeuw, met zuilenportiek.

kerkelijk gebouw

St.Lambertusweg 122
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding PASTORIE, in opdracht van het parochiebestuur in 1913 naar ontwerp van de architect Wolter te Riele opgetrokken in vormen van de ..

Complex Lambertusweg

St.Lambertusweg 122
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Rooms-Katholieke KERK van Sint Lambertus, in 1923 en 1924 gebouwd naar ontwerp van de architect Wolter te Riele in neogotische vo..

Bijschuur bij pastorie

St.Lambertusweg 122
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding BIJSCHUUR, in 1913 naar ontwerp van de architect Wolter te Riele gebouwd in vormen van de Overgangsarchitectuur. De vrijstaande s..

Grenspaal, in traditionele vormen

-
Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Inleiding Grenspaal, opgericht in 1879 in traditionele vormen. De grenspaal is een relict van de vele grenscorrecties en bestuurswisselinge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ronde Molen in Gemonde

Foto's (2)