Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Overhekermolen in Klimmen

Molen

Overheek 7
6343PB Klimmen (gemeente Voerendaal)
Limburg

Bouwjaar: 1878 (bouwjaar) 1941 (onttakeld)


Beschrijving van Overhekermolen

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als bergmolen uitgevoerde ronde stenen molen met de naam 'Overhekermolen' is omstreeks 1880 gebouwd als korenmolen. De molen sloeg op 27 december 1941 op hol waarbij de as brak en het wiekenkruis neerstortte. De molen is nadien onttakeld, waarbij de kap en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg vervolgens een functie als motormaalderij en vanaf 1953 tevens de functie van uitkijktoren. De incomplete molen heeft thans een functie als opslagruimte. De incomplete molen ligt aan de noordwestzijde van Klimmen in het talud van een heuvel op het hoogste punt in de nabije omgeving en is zichtbaar in een open omgeving. Omschrijving De molenromp bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp en de berg van een bovenkruier. De molenromp is verhoogd met een cilindrisch gemetselde opstand die als balustrade diende bij de functie als uitkijktoren. De berg is voorzien van een inrit op het oosten. De uit drie bouwlagen bestaande romp is bedekt met een laag teer en voorzien van een betonnen plat dak. De incomplete molen is nog voorzien van de bergzolder en de zuidoostelijke helft van de steenzolder. De bergzolder is een samenstelling van stalen balken en een betonvloer. De incomplete molen is op het zuidwesten voorzien van een uitwendige stalen ladder. Deze ladder valt buiten de werking van de Monumentenwet . Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit de tweede helft van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Limburg en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop en zijn belangrijke landschappelijke betekenis; - vanwege het feit dat hij een van de zeer weinige overgebleven windmolens van Zuid-Limburg is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527648
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Overhekermolen in Klimmen

Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats. Witgeverfd. Ingang van Naamse steen. Een geheel vormend met nr 100 en 102

Klimmenderstraat 104
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats, XVIII-JXIX A. Witgeverfd. Ingang van Naamse steen. Een geheel vormend met nr 100 en 102.

Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats. Ingang van Naamse steen met geprofileerd kalf. Witgeverfd. Een geheel vormend met nr 100 en 104

Klimmenderstraat 102
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats XVIII-JXIX A. Ingang van Naamse steen met geprofileerd kalf, XVIII; daarboven een steentje ..

Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats. Witgeverfd. Een geheel vormend met nr 102 en 104

Klimmenderstraat 100
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats XVIII-JXIX A. Witgeverfd. Een geheel vormend met nr 102 en 104.

Herenhoeve van mergel om gesloten binnenplaats

Heek 3
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Herenhoeve van mergel om gesloten binnenplaats, XIX. Het hogere woonhuis met schilddak en middenfronton (1871) op de voorgevel.

Hoeve grotendeels van mergel, gelegen aan een gesloten binnenplaats met luifel. Aan de straatzijde een in- en uitgezwenkte topgevel. Gevelsteen met ja ..

Vrijthof 4
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Hoeve grotendeels van mergel, gelegen aan een gesloten binnenplaats met luifel. Aan de straatzijde een in- en uitgezwenkte topgevel. Gevelst..

Kaart & Routeplanner

Route naar Overhekermolen in Klimmen

Foto's (3)