Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorismooltsje in Oudega

Molen

aan het einde van het Brekkenpaad
8614ZA Oudega (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1791 of eerder (ondertoren) 1995-'98 (rest.) 2001 (herst.)


Beschrijving van Dorismooltsje

Inleiding MOLEN. De achtkante spinnekop met de naam 'Doris Mooltsje' is vóór 1790 gebouwd als poldermolen. De molen is in 1935 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kop en het bovenste stuk van de achtkante ondertoren werden verwijderd. Het molenrestant werd toen voorzien van een dieselmotor, waarmee de vijzel werd aangedreven. In de jaren '70 van de 20e eeuw werd het molenrestant voorzien van een elektrische schroefpomp. Het molenrestant werd eind jaren '90 van de 20e eeuw gerestaureerd en voorzien van replica's van de kop, het complete gaande werk, alsmede het wiekenkruis. De molen ligt aan de oever van de Oudegaaster Brekken, in een open polder- en merenlandschap. Omschrijving Het staande werk van de molen bestaat uit de gemetselde bakstenen voet, de grenenhouten piramidevormige ondertoren en de eikenhouten kop van een achtkante spinnekop. De van twee legeringslagen voorziene ondertoren is met horizontaal beschot bekleed en verder gedekt met keramische leipannen. De kop wordt gekruid middels een kruiradje en is geheel bekleed met hout. De molen is ingericht als maalvaardige poldermolen met een houten schroef in een houten schroefbak. De molen is voorzien van een houten bovenas en heeft een Vlaamse vang die wordt bediend als trekvang. De houten roeden zijn voorzien van het Oud-Hollandse wieksysteem in de specifieke uitvoering van kleine Friese boerenpoldermolens. In de achtkantstijlen van de ondertoren zijn diverse inscripties aanwezig, onder meer uit het eind van de 18e eeuw. Waardering De molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als een representant van een achtkante spinnekop uit de 18e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Friesland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop en de grote landschappelijke betekenis; - vanwege zijn zeldzaamheid als achtkante spinnekop van een uitzonderlijk groot formaat en vanwege de ongebruikelijke ondertorenconstructie met twee legeringslagen die daarnaast nog is gedekt met zeldzame keramische leipannen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527647
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dorismooltsje
Spinnenkopmolen Oudega 01.jpg
Basisgegevens
Plaats Oudega (Súdwest-Fryslân)
Bouwjaar 18e eeuw / 1995
Type spinnenkopmolen
Kenmerken spinnenkop met achtkante ondertoren
Vlucht 15,50 m
Functie poldermolen
Bestemming  bemalen van polder 34, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  527647
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

Dorismooltsje is een windmolen in Oudega in gemeente Súdwest-Fryslân uit eind 18e eeuw. De molen is een spinnenkopmolen met een achtkante ondertoren. Het gevlucht is 15,50 m. De functie is poldermolen.

Vanaf 1995 werd de molen herbouwd en gerestaureerd en valt sinds 2003 onder de monumentenzorg. Eigenaar is de Stichting Dorismooltsje. De molen staat aan het meer de Oudegaasterbrekken ten zuiden van de spoorlijn Leeuwarden - Stavoren.

Zie ook

Externe linksMonumenten in de buurt van Dorismooltsje in Oudega

Ankertsjerke (Hervormde kerk)

Pastorijstrjitte 23
Oudega (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herv. Kerk. Op omheind kerkhof gelegen kerkgebouw op middeleeuwse grondslag, het oostelijk gedeelte in de 19e eeuw vernieuwd. Twee herplaats..

Kerk van Sandfirden (Hervormde kerk)

Nr 2
Sandfirden (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herv. Kerk op kerkhof. Eenvoudige in 1755 herbouwde kerk, sier- en jaartalankers 1732 in westelijke gevel; inwendig: 17e eeuwse preekstoel. ..

Pand onder zadeldak tegen topgevel van gele steen met rode bogen en kantsteentjes

Doarpswei 12
Greonterp (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen topgevel van gele steen met rode bogen en kantsteentjes.

Klokhuis

Doarpswei 10
Greonterp (Gemeente Súdwest Fryslân)
Klokhuis bestaande uit gemetselde onderbouw bekroond door houten dak met spits, waarin klankborden. Mechanisch torenuurwerk Wielinga, Franek..

Bartholomeüskerk. Hervormde kerk en toren

Feytebuorren 1
Westhem (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herv. Kerk en Toren op Kerkhof. Op klein verhoogd resteert van de middeleeuwse kerk de zware bakstenen toren met flauw spitsbogig venster aa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)