Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monnikenburenmolen in Nijhuizum

Molen

Nummer 17
8775XD Nijhuizum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: onbekend 2008 (rest.)


Beschrijving van Monnikenburenmolen

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De achtkante spinnekop is vóór 1832 gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de Munnikeburenpolder. De molen is in de jaren '30 van de 20e eeuw onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kop en het bovenste deel van het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen werd toen voorzien van een dieselmotor, waarmee de vijzel werd aangedreven. De dieselmotor werd in de jaren '70 van de 20e eeuw vervangen door een elektromotor. De incomplete molen heeft thans geen functie en is zichtbaar in een open polderlandschap. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de grenenhouten piramidevormige ondertoren van een achtkante spinnekop. Het ondertafelement rust op tien gemetselde klippen van gele Friese bakstenen. De incomplete molen was vroeger vermoedelijk gedekt met riet en is thans gedekt met platte en gegolfde Friese dakpannen. De ondertoren met als vorm een afgeknotte piramide is ter afdichting verlengd tot een volwaardige piramide. In de incomplete molen is nog een elektromotor aanwezig, met een gelaste stalen schroef en een betonnen schroefbak. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een achtkante spinnekop die in de eerste helft van de 20e eeuw is omgebouwd tot motorgemaal; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Friesland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege zijn zeldzaamheid als achtkante spinnekop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527646
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Monnikenburenmolen
Monnikenburenmolen
Monnikenburenmolen
Basisgegevens
Plaats Nijhuizum, Friesland
Bouwjaar voor 1832
Type spinnenkopmolen
Kenmerken achtkante onderbouw
Vlucht ca. 13,60 m
Functie poldermolen
Bestemming  bemalen van de Monnikenburenpolder, op vrijwillige basis
Restauraties  2008
Monumentnummer  527646
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Monnikenburenmolen
Monnikenburenmolen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Monnikenburenmolen is een poldermolen nabij het Friese dorp Nijhuizum, dat in de Nederlandse gemeente Nijefurd ligt.

Beschrijving

De Monnikenburenmolen, die enkele honderden meters ten noorden van Nijhuizum staat, is een spinnenkopmolen. Hij werd voor 1832 gebouwd om samen met een andere spinnenkopmolen de 155 ha grote Monnikenburenpolder te bemalen. De molen was aanvankelijk uitgerust met een scheprad en werd pas later van een vijzel voorzien. Voor 1940 werd de functie van de molen overgenomen door een dieselmotor, die in het onderhuis van de molen werd geplaatst. Het bovenhuis werd vervolgens gesloopt. De dieselmotor werd later vervangen door een elektromotor.

In 1994 werden vergevorderde sloopplannen voor het onderhuis van de molen dankzij ingrijpen van enkele Friese molenliefhebbers verijdeld. De molen werd in 2003 eigendom van de Molenstichting Nijefurd, die hem geheel liet restaureren. De ondertoren werd afgebroken en in een werkplaats hersteld, terwijl de boventoren geheel nieuw werd vervaardigd. Sinds 2008 is de Monnikenburenmolen weer maalvaardig. Hij is aangewezen als rijksmonument en kan op zaterdagmiddag worden bezichtigd. De molen is in het beheer van de Molenstichting Súdwest-Fryslân.Monumenten in de buurt van Monnikenburenmolen in Nijhuizum

Kerk van Sandfirden (Hervormde kerk)

Nr 2
Sandfirden (Gemeente Súdwest Fryslân)
Herv. Kerk op kerkhof. Eenvoudige in 1755 herbouwde kerk, sier- en jaartalankers 1732 in westelijke gevel; inwendig: 17e eeuwse preekstoel. ..

Snip De Snip

Heidenskipsterdyk 3
It Heidenskip (Gemeente Súdwest Fryslân)
POLDERMOLEN "De Snip". Monnikmolen, vermoedelijk 18e eeuw.

Gebouw zonder verdieping onder schilddak met twee hoekschoorstenen met borden (voormalig kantoor palingvaart)

Trekwei 8
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Voormalig kantoor van de palingvaart. Gebouw zonder verdieping onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden. Zesruitsvensters, ..

Kerk van Hieslum. Kerk, preekstoelkuip

Sierdsmaweg 6
Hieslum (Gemeente Súdwest Fryslân)
De Herv.Kerk VANWEGE een 17e eeuwse preekstoelkuip. Klokkestoel met klok van P. Overney, 1673, diam. 76 cm.

Friese stelpboerderij in sobere baksteenarchitectuur

Trekwei 7
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
OMSCHRIJVING Inleiding Friese STELPBOERDERIJ (stjelp) in sobere maar verzorgde baksteenarchitectuur, getuige ingekerfde baksteen (G.R.S..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)