Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoop in Renkum

Molen

Molenweg 53
6871CV Renkum
Gelderland

Bouwjaar: 1858 (bouw) 1944 (vernield) 1945 (onttakeld) 2013 (gerestaureerd)

(1 recensie)

Beschrijving van De Hoop

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1858 gebouwd als korenmolen. De molen was aanvankelijk een beltmolen, maar is in 1924 vanwege oprukkende bebouwing verhoogd tot stellingmolen. De molen is in 1945 onttakeld als gevolg van zware oorlogsschade, opgelopen tijdens de 'Slag om Arnhem' in 1944, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg hierna een functie als opslagsilo en functioneert met de aangebouwde pakhuizen thans als diervoederwinkel. De incomplete molen ligt ten noordnoordoosten van het nieuwe centrum, op het hoogste punt van Renkum. De aangebouwde pakhuizen vallen buiten de werking van de monumentenwet. De molen is zichtbaar in een tamelijk open omgeving. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp waarvan het bovenste deel een cilinderachtige vorm heeft. De incomplete molen is voorzien van een houten puntdak met achtkantig grondvlak dat is voorzien van een lantaarn. In de incomplete molen zijn diverse silo's aanwezig die op zichzelf niet van waarde zijn uit het oogpunt van monumentenzorg. Voorts is nog aanwezig de vroegere inrit uit de beltmolenperiode. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het midden van de 19e eeuw die in de eerste helft van de 20e eeuw werd verhoogd van beltmolen tot stellingmolen; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Gelderland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527643
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

De Hoop
4
Recensie door: ()
De molen is in 2014 opnieuw opgebouwd en heropend. Iedere zaterdag van 10 tot 16 uur geopend. Zie www.renkumsemolen.nl
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Renkumse Molen
Renkumse Molen december 2013
Renkumse Molen december 2013
Basisgegevens
Plaats Renkum
Bouwjaar 1858
Type stellingmolen
Kenmerken ronde bakstenen molen
Vlucht 24 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Restauraties  1924 en 2013
Monumentnummer  527643
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

De Renkumse molen, voorheen Molen Gebroeders Roosenboom is een in 1858 gebouwde windmolen en staat aan de Molenweg 53 in Renkum. De molen is een ronde bakstenen korenmolen van het type stellingmolen met 2 koppel maalstenen. Tot 1942 werd er met de molen gemalen. De maalstenen zijn na de restauratie in 2013 17der (150 cm doorsnede) kunststenen. Het ene koppel heeft een zwaaischerpsel en het andere koppel een stralenscherpsel. Daarnaast is er een elektrisch aangedreven koppel. De molen wordt weer gebruikt voor het malen van graan.

Op 2 oktober 1910 werd door een windhoos het wiekenkruis met houten as en bovenwiel van de molen geslingerd. In 1924 werd de belt afgegraven, de molenromp vier meter verhoogd en een stelling aangebracht, die iets hoger dan de steenzolder zit. Via een lager gelegen schuurdak en een stellingtrap kon men op de stelling komen. Na de restauratie in 2013 moet men via twee aangepaste raamopeningen en enkele treden omhoog de stelling op. De stelling bestaat uit negen vakken, waarvan een zogenaamd roevak is. Het roevak is kleiner en heeft één ligger in plaats van twee liggers. Voor het steken van een roe werd vroeger het roevak opengelegd.

Stellingdeur

Als gevolg van Slag om Arnhem en de daaropvolgende stagnatie van het front heeft de molen door oorlogsgeweld schade opgelopen en werd daarom in 1945 onttakeld. Daarna werd de molen als opslagruimte gebruikt. Hiervoor werden stalen constructies in de molen gebouwd.

In 2013 is de molen gerestaureerd. Op 30 oktober 2013 is de 13.515 kg zware kap teruggeplaatst en zijn de roeden gestoken. De buitenroede heeft nummer 22 en de binnenroede nummer 21. De roeden zijn gemaakt door de firma Verdonkschot uit Wessem.

De wiekenvorm is Oudhollands en de vlucht 24 meter.

De houten, met dakleer beklede kap van de molen is nu voorzien van een zogenaamd Engels kruiwerk. De kap wordt gekruid met behulp van een kruilier.

De scharnierende Vlaamse vang bestaat uit vier vangstukken en is voorzien van een wipstok. Om het bovenwiel zit een ijzeren hoep waar de vangstukken op aangrijpen. De vangbalk is in de ezel opgehangen met een schuif.

De 4,30 m lange, gietijzeren bovenas met nummer 27 en gietjaar 2013 is gefabriceerd door ijzergieterij Geraedts.

Het luiwerk is een sleepluiwerk.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhouding is 1 : 5,82.
  • Het bovenwiel heeft 65 kammen en de bonkelaar heeft 35 kammen. De koningsspil draait hierdoor 1,857 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de kammen, is 12,8 cm.
  • Het spoorwiel heeft 94 kammen en de steenrondsels 30 staven. De steenrondsels draaien hierdoor 3,13 keer sneller dan de koningsspil en 5,82 keer sneller dan de bovenas. De steek is 8,8 cm.

Eigenaren

  • 1858 - eind 1800: Hendrik Hulshuizen
  • eind 1800 - 2010 : Gebr. Roosenboom en nazaten
  • 2010 - heden: Dennis van der Wal

Fotogalerij

Externe link


Monumenten in de buurt van De Hoop in Renkum

Terrein waarin overblijfselen van het voormalige kasteel Grunsvoort

Kortenburg/Beukenlaan
Renkum
Terrein waarin overblijfselen van het voormalige kasteel Grunsvoort. Datering: plm 14e eeuw.

Steenbakkerij Randwijk: Steenoven

Renkumse Veerweg 3
Heteren (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Deze STEENOVEN is omstreeks 1926 gebouwd als gesloten continu-ringoven en in 1977 omgevormd tot zigzag-vlamoven. De in vuurvas..

Steenbakkerij Randwijk: Fabrieksgebouw met kleidroogmachine en drogerij

Renkumse Veerweg 3
Heteren (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving In dit FABRIEKSGEBOUW zijn thans de KLEIVOORBEWERKINGSMACHINE (westzijde) en de kunstmatige DROGERIJ (oostzijde) ondergebracht..

Steenbakkerij Randwijk: droogschuur

Renkumse Veerweg 3
Heteren (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Deze DROOGSCHUUR (XXb), een zogenaamde haaghut, bij de entree van het fabrieksterrein noordelijk van een andere droogschuur ge..

Steenbakkerij Randwijk: droogschuur

Renkumse Veerweg 3
Heteren (Gemeente Overbetuwe)
Omschrijving Deze DROOGSCHUUR (XXb), een zogenaamde haaghut, bij de entree van het fabrieksterrein zuidelijk van een andere droogschuur bet..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)