't Suideras: bloemenkas in Vierakker

Vierakkersestraatweg 38
7233SG Vierakker (gemeente Bronckhorst)

Beschrijving van 't Suideras: bloemenkas

Omschrijving onderdeel 10 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): BLOEMENKAS. Naast de oranjerie (onderdeel 9) geplaatste bloemenkas met een glazen kap met in houten roeden gevatte glaspanelen op een in baksteen gemetselde grondvorm. De houten nok heeft een voluutvormige beëindiging aan beide zijden. Ook de korte wanden zijn in glas uitgevoerd; één van de zijden bevat de ingangspartij, de andere zijde bevat een uitgebouwd schuurachtig aanbouwtje. In het interieur bevindt zich een aantal ijzeren kolommen met smeedijzeren detaillering. Het interieur bevat verder in beton uitgevoerde plantenbakken. WAARDERING De BLOEMENKAS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege: - de hoofdvorm, de gaafheid en de zorgvuldigheid in de detaillering; - als functioneel-historisch onderdeel van de historische moestuin; - de hoge ornamentele en ensemblewaarde; - de zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)