Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Suideras: oranjerie in Vierakker

Kasteel Buitenplaats

Vierakkersestraatweg 38
7233SG Vierakker (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van 't Suideras: oranjerie

Omschrijving onderdeel 9 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): ORANJERIE. Als ORANJERIE is in de 19de eeuw opgetrokken een muurkas die tegelijkertijd de afsluiting vormt van de bakstenen tuinmuur. Het gebouw heeft bakstenen gevels en een ongelijkvormig zadeldak met een in houten roeden gevat glazen dakschild op het zuiden. Het dakschild rust op de in beton uitgevoerde bakken die zich in het interieur bevinden. De van vlechtingen voorziene linker zijgevel bevat een ingangspartij. De rechter zijgevel is blind, maar heeft een portaalachtig uitbouwtje met een onduidelijke functie, alsmede een aangebouwde pomp. WAARDERING De ORANJERIE is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege: - de hoofdvorm, de gaafheid en de zorgvuldigheid in de detaillering; - als functioneel-historisch onderdeel van de historische moestuin; - de hoge ornamentele en ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527629
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Suideras: oranjerie in Vierakker

't Suideras: bakstenen muur

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): BAKSTENEN SCHUUR. BAKSTENEN SCHUUR, gelegen aan de zuidwestzijde van het uit de..

't Suideras: houtloods

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): HOUTLOODS. Gedeeltelijk in baksteen uitgevoerde HOUTLOODS, gelegen ten zuidwest..

't Suideras: tuinmuur

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): TUINMUUR. Ter afscheiding van de moestuin en het park achter (ten zuidoosten va..

't Suideras: druivenkas

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 8 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): DRUIVENKAS. DRUIVENKAS uit het einde van de 18de eeuw. Tegen de achterzijde van..

't Suideras: bloemenkas

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 10 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): BLOEMENKAS. Naast de oranjerie (onderdeel 9) geplaatste bloemenkas met een gla..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Suideras: oranjerie in Vierakker