Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Suideras: druivenkas in Vierakker

Tuin Park Landgoed

Vierakkersestraatweg 38
7233SG Vierakker (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: eind 18e eeuw


Beschrijving van 't Suideras: druivenkas

Omschrijving onderdeel 8 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): DRUIVENKAS. DRUIVENKAS uit het einde van de 18de eeuw. Tegen de achterzijde van de in de negentiende eeuw gebouwde uitbreiding van het koetshuis door middel van een stenen schuur bevindt zich een eenvoudige vermoedelijk laat 18de-eeuwse DRUIVENKAS met in kruisverband gemetselde gevels en een glazen lessenaarsdak, bestaande uit verschuifbare panelen. In de zijgevel bevindt zich een toegangsdeur. In de achtergevel van de kas, die sinds de bouw van de schuur deel uitmaakt van de gevel van de schuur, een bouwspoor van een oude toegangsdeur, van waaruit de gevolgtrekking gemaakt kan worden dat de kas reeds bestond toen de schuur werd gebouwd. WAARDERING De DRUIVENKAS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege: - de hoofdvorm, de gaafheid en de zorgvuldigheid van de detaillering; - als functioneel-historisch onderdeel van de historische moestuin; - de hoge ornamentele en ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527628
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Suideras: druivenkas in Vierakker

't Suideras: bakstenen muur

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): BAKSTENEN SCHUUR. BAKSTENEN SCHUUR, gelegen aan de zuidwestzijde van het uit de..

't Suideras: houtloods

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): HOUTLOODS. Gedeeltelijk in baksteen uitgevoerde HOUTLOODS, gelegen ten zuidwest..

't Suideras: tuinmuur

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): TUINMUUR. Ter afscheiding van de moestuin en het park achter (ten zuidoosten va..

't Suideras: oranjerie

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 9 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): ORANJERIE. Als ORANJERIE is in de 19de eeuw opgetrokken een muurkas die tegelij..

't Suideras: bloemenkas

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 10 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): BLOEMENKAS. Naast de oranjerie (onderdeel 9) geplaatste bloemenkas met een gla..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Suideras: druivenkas in Vierakker