Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Suideras: brug in Vierakker

Tuin Park Landgoed

Vierakkersestraatweg 34
7233SG Vierakker (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van 't Suideras: brug

Omschrijving onderdeel 7 (bij Vierakkersestraatweg 33-34): BRUG. In 1893 achter het hoofdhuis gebouwde bakstenen BRUG met borstwering en dubbele boog. De brug heeft ter plaatse van beide opritten iets wijkende borstweringen. Deze zijn decoratief afgesloten met laag schuin aflopende profielstenen waarboven zich een versmalling in het metselwerk, een muizetandlijst en een ezelsrugafsluiting bevinden. De oorspronkelijke rondboogvormige balustrade, die ook in baksteen was uitgevoerd, is niet meer aanwezig en werd omstreeks 1940 vervangen door de huidige lagere balustrade. De buitenzijden van de brug zijn boven de dubbele bogen gedecoreerd met smalle verticale uitsparingen in het metselwerk. De uitsparingen zijn afgesloten met in kunststeen uitgevoerde geboortestenen. De bogen zelf zijn voorzien van afsluitende waterlijsten met sluitstenen die uitlopen in consoles. Het brugdek is met grind gedekt. WAARDERING De BRUG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege: - de gaafheid en de zorgvuldigheid in baksteendetaillering; - de historisch-ruimtelijke relatie met de groenvoorzieningen, paden en grachten; - de hoge ensemble en ornamentele waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527627
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Suideras: brug in Vierakker

't Suideras: parkaanleg

Vierakkersestraatweg 34
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2 (bij Vierakkersestraatweg 33-34 te Vierakker): HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG 'T SUIDERAS. Grootschalige parkaa..

't Suideras: tuinbank

Vierakkersestraatweg 34
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 12 (bij Vierakkersestraatweg 33-34): TUINBANK. Ornamentele natuurstenen tuinbank, gesitueerd tussen de brug (onder..

't Suideras: landhuis

Vierakkersestraatweg 34
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1 (Vierakkersestraatweg 34, Vierakker): HOOFDGEBOUW LANDHUIS 'T SUIDERAS. In eclectische Hollands Renaissancistis..

't Suideras: bakstenen muur

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): BAKSTENEN SCHUUR. BAKSTENEN SCHUUR, gelegen aan de zuidwestzijde van het uit de..

't Suideras: houtloods

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): HOUTLOODS. Gedeeltelijk in baksteen uitgevoerde HOUTLOODS, gelegen ten zuidwest..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Suideras: brug in Vierakker