Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Suideras: houtloods in Vierakker

Kasteel Buitenplaats

Vierakkersestraatweg 38
7233SG Vierakker (gemeente Bronckhorst)
Gelderland


Beschrijving van 't Suideras: houtloods

Omschrijving onderdeel 5 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): HOUTLOODS. Gedeeltelijk in baksteen uitgevoerde HOUTLOODS, gelegen ten zuidwesten van het koetshuis. De loods is vermoedelijk in de late negentiende eeuw gebouwd en heeft in kruisverband en in halfsteens verband gemetselde gevels. De achtergevel en de linker zijgevel zijn in hout uitgevoerd. De met wolfseinden uitgevoerde kap is belegd met rode en gesmoorde Oud Hollandse pannen. Het rechterschild is iets verder doorgetrokken. De voorgevel heeft een rechthoekige staldeuropening met naar binnen draaiende staldeuren. Rechts ervan bevindt zich een smalle staldeuropening. In de rechter zijgevel zijn twee staldeurtjes aangebracht. De achtergevel is in hout uitgevoerd en voorzien van verticale houten delen op een bakstenen plint. Het interieur heeft zes ankerbalkgebinten. WAARDERING De HOUTLOODS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege: - de hoofdvorm en het materiaalgebruik; - de ouderdom; - de historisch functionele waarde; - de ornamentele en ensemblewaarde in de historische parkaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527625
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Suideras: houtloods in Vierakker

't Suideras: bakstenen muur

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): BAKSTENEN SCHUUR. BAKSTENEN SCHUUR, gelegen aan de zuidwestzijde van het uit de..

't Suideras: tuinmuur

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): TUINMUUR. Ter afscheiding van de moestuin en het park achter (ten zuidoosten va..

't Suideras: druivenkas

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 8 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): DRUIVENKAS. DRUIVENKAS uit het einde van de 18de eeuw. Tegen de achterzijde van..

't Suideras: oranjerie

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 9 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): ORANJERIE. Als ORANJERIE is in de 19de eeuw opgetrokken een muurkas die tegelij..

't Suideras: bloemenkas

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 10 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): BLOEMENKAS. Naast de oranjerie (onderdeel 9) geplaatste bloemenkas met een gla..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Suideras: houtloods in Vierakker