Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Suideras: bakstenen muur in Vierakker

Kasteel Buitenplaats

Vierakkersestraatweg 38
7233SG Vierakker (gemeente Bronckhorst)
Gelderland


Beschrijving van 't Suideras: bakstenen muur

Omschrijving onderdeel 4 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): BAKSTENEN SCHUUR. BAKSTENEN SCHUUR, gelegen aan de zuidwestzijde van het uit de achttiende eeuw daterende koetshuis. Parallel aan de driebeukige schuur aan de zuidwest zijde hiervan bevindt zich deze schuur, in kruisverband gemetseld (rode baksteen) en opgetrokken op een rechthoekig grondvlak. Het zadeldak is met gesmoorde Oud Hollandse pannen belegd en voorzien van houten windveren met geveltoptekens. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met een rechthoekig afgesloten en van een kozijn voorziene staldeuropening en twee rondboogvormig afgesloten stalraampjes aan weerszijden ervan. De gevel is voorzien van vlechtingen. In de rechter zijgevel is gebruikt materiaal hergebruikt. De gevel is niet in verband gemetseld en heeft twee rechthoekige muuropeningen, afgesloten met een luik. De achtergevel vertoont eveneens restanten van ouder metselwerk. Vermoedelijk heeft zich ook aan deze zijde een grote staldeuropening bevonden. De twee rondboogvormige stalraampjes zijn nog wel aanwezig, alsmede een korfboogvormig staldeurtje en een vierkant raam links. De linker zijgevel heeft twee staldeuropeningen en twee ronde muuropeningen. WAARDERING De BAKSTENEN SCHUUR is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege: - de ouderdom; - de hoofdvorm en het materiaalgebruik; - de ornamentele en hoge ensemblewaarde in de parkaanleg van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527624
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Suideras: bakstenen muur in Vierakker

't Suideras: houtloods

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 5 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): HOUTLOODS. Gedeeltelijk in baksteen uitgevoerde HOUTLOODS, gelegen ten zuidwest..

't Suideras: tuinmuur

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): TUINMUUR. Ter afscheiding van de moestuin en het park achter (ten zuidoosten va..

't Suideras: druivenkas

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 8 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): DRUIVENKAS. DRUIVENKAS uit het einde van de 18de eeuw. Tegen de achterzijde van..

't Suideras: oranjerie

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 9 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): ORANJERIE. Als ORANJERIE is in de 19de eeuw opgetrokken een muurkas die tegelij..

't Suideras: bloemenkas

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 10 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): BLOEMENKAS. Naast de oranjerie (onderdeel 9) geplaatste bloemenkas met een gla..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Suideras: bakstenen muur in Vierakker