Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoevens: schuur in Alphen

Boerderij

Goorstraat 2
5131RG Alphen (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e/18e eeuw


Beschrijving van De Hoevens: schuur

Omschrijving onderdeel V: SCHUUR Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Tegenover de boerderij met jachtkamer bevindt zich aan de overzijde van de weg een in 1998-1999 gerestaureerde Vlaamse SCHUUR, die tot de 17de of 18de eeuw kan teruggaan. Nabij de schuur bevinden zich enige oude linden. Omschrijving Driebeukige Vlaamse schuur met gepotdekselde wanden en laag aanzettend rieten schilddak. De buitenwanden zijn bij de restauratie opnieuw opgebouwd op een originele fundering, waarbij de in de 20ste eeuw versteende gedeelten gehandhaafd bleven achter de beklamping van nieuwe gepotdekselde en geteerde delen. Inwendig het oorspronkelijke gebint met vijf eenzijdig overstekende ankerbalkgebinten met schoren en verbindingsbalken. Hierop rusten driehoekspanten met gordingen die de nog deels oorspronkelijke sporen dragen. Waardering De schuur op het landgoed De Hoevens is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als specimen van de ontwikkeling van de agrarische geschiedenis van Brabant vanaf de vroege middeleeuwen tot in de vroege 20ste eeuw; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de Vlaamse schuur. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang tussen bebouwing en cultuurlandschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527619
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hoevens: schuur in Alphen

De Hoevens: bakhuis

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel III: BAKHUIS Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

De Hoevens: karschop

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel IV: KARSCHOP Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

De Hoevens: Vlaamse schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel II (Vlaamse schuur) Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilbu..

De Hoevens: boerderij

Goorstraat 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel I: BOERDERIJ Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

Langgevelboerderij

Oude Tilburgsebaan 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan een zandpad op de oude akkerbodems ten noordoosten van Alphen staat, tussen de voormalige spoorlijn Tilburg-Turnhout en de H..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Hoevens: schuur in Alphen