Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoevens: karschop in Alphen

Boerderij

Goorstraat 2
5131RG Alphen (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van De Hoevens: karschop

Omschrijving onderdeel IV: KARSCHOP Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Achter een boerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl bevindt zich een KARSCHOP uit de 18de eeuw. Omschrijving Het karschop is een langgerekt gebouwtje met deels bakstenen muren onder een laag aanzettend schilddak met oud-Hollandse pannen en deels verbeterde Hollandse pannen gedekt. Het bevat drie ankerbalkgebinten die driehoekspanten dragen met gordingen en deels originele daksporen. Het muurwerk van het gebouwtje dat aan de voorzijde open is, is opgetrokken uit handgevormde en machinale baksteen. Waardering Het karschop op het landgoed De Hoevens is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als specimen van de ontwikkeling van de agrarische geschiedenis van Brabant vanaf de vroege middeleeuwen tot in de vroege 20ste eeuw; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het karschop. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang tussen bebouwing en cultuurlandschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527618
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hoevens: karschop in Alphen

De Hoevens: schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel V: SCHUUR Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Tegeno..

De Hoevens: bakhuis

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel III: BAKHUIS Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

De Hoevens: Vlaamse schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel II (Vlaamse schuur) Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilbu..

De Hoevens: boerderij

Goorstraat 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel I: BOERDERIJ Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

Langgevelboerderij

Oude Tilburgsebaan 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan een zandpad op de oude akkerbodems ten noordoosten van Alphen staat, tussen de voormalige spoorlijn Tilburg-Turnhout en de H..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Hoevens: karschop in Alphen