Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoevens: bakhuis in Alphen

Boerderij

Goorstraat 2
5131RG Alphen (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: mogelijk 19e eeuw 1800 mogelijk 19e eeuw


Beschrijving van De Hoevens: bakhuis

Omschrijving onderdeel III: BAKHUIS Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Achter een boerderij in Ambachtelijk-Traditionele stijl bevindt zich een BAKHUIS dat mogelijk nog 19de-eeuws is en in 1993-1994 is gerestaureerd. Omschrijving Uit baksteen opgetrokken bakhuis onder zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen. Rechthoekig gebouwtje met twee topgevels met vlechtingen en in de voorgevel een opgeklampte deur. Het ovenlichaam aan de achterzijde is in de oude vorm herbouwd; het heeft een zadeldak en rust op eiken balken. Inwendig de ovendeur en een oude bekapping. Waardering Het bakhuis op het landgoed De Hoevens is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als specimen van de ontwikkeling van de agrarische geschiedenis van Brabant vanaf de vroege middeleeuwen tot in de vroege 20ste eeuw; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het bakhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang tussen bebouwing en cultuurlandschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527617
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hoevens: bakhuis in Alphen

De Hoevens: schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel V: SCHUUR Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Tegeno..

De Hoevens: karschop

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel IV: KARSCHOP Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

De Hoevens: Vlaamse schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel II (Vlaamse schuur) Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilbu..

De Hoevens: boerderij

Goorstraat 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel I: BOERDERIJ Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

Langgevelboerderij

Oude Tilburgsebaan 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan een zandpad op de oude akkerbodems ten noordoosten van Alphen staat, tussen de voormalige spoorlijn Tilburg-Turnhout en de H..

Kaart & Routeplanner


Foto's (22)

Alle 22 foto's weergeven