Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Nieuwe Molen / Coopsmolen / Coops Mölle in Zelhem

Molen

Wiekenweg 5
7021KG Zelhem (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1818 (bouw) 1938 (verdwenen)


Beschrijving van De Nieuwe Molen / Coopsmolen / Coops Mölle

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als grondzeiler uitgevoerde ronde stenen molen met de naam 'Coopsmölle' is in 1818 gebouwd als korenmolen. De molen is omstreeks 1938 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg een functie als opslagruimte voor de naastgelegen maalderij. De incomplete molen is thans in gebruik als opslagruimte. Naast de incomplete molen staat een schuur met daarin een niet meer functionerende mechanische maalderij. De incomplete molen is matig zichtbaar in een tamelijk open omgeving. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp, waarvan het onderste deel een cilindervorm heeft. De uit vier bouwlagen bestaande romp is voorzien van een puntkap. De kruivloer en de kuip zijn nog aanwezig. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen de eerste helft van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Gelderland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege zijn zeldzaamheid als ronde conisch gemetselde bovenkruier waarvan het onderste deel een cilindervorm heeft; - vanwege zijn landschappelijke betekenis en goede molenbiotoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527613
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Nieuwe Molen / Coopsmolen / Coops Mölle in Zelhem

Lambertikerk

Markt 2
Zelhem (Gemeente Bronckhorst)
N.H.Kerk. Laat-gotische pseudobasiliek (XV B) met 3/8 gesloten koor (midden XV) en westtoren, van oorsprong romaans (XVII B), herbouwd na ee..

Wittebrinkse Molen

Hummeloseweg 76
Zelhem (Gemeente Bronckhorst)
Ronde bakstenen bovenkruier op belt (XIX ?). In verval.

De Muldersfluite: voormalig molenaarshuis

Zelhemseweg 44
Hengelo (Gld) (Gemeente Bronckhorst)
"De Muldersfluite". Voormalig molenaarshuis, midden 19e eeuw.

Molen van Sloot / De Hoop

Hengelosestraat 17
Keijenborg (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding MOLENROMP. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen uit een onbekend bouwjaar was ingericht als korenmolen. De molen..

Hoeve

Zelhemseweg 35
Hummelo (Gemeente Bronckhorst)
HOEVE (XIX A) met in de voorgevel vensters met de oorspronkelijke roedenverdeling en luiken in de kleuren van Enghuizen.

Kaart & Routeplanner

Route naar De Nieuwe Molen / Coopsmolen / Coops Mölle in Zelhem

Foto's (1)