Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoop in Maurik

Molen

Molenstraat 22
4021GD Maurik (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: 1873 / 2006


Beschrijving van De Hoop

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen op achtkante stenen voet uit een onbekend bouwjaar was ingericht als korenmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gehad. De molen is onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg vervolgens een functie als opslagruimte en heeft thans een functie als woning. De molen is ten behoeve van de woonfunctie uitgebreid met een aantal aanbouwen die niet onder de werking van de Monumentenwet vallen. De incomplete molen staat op een opgeworpen verhoging en is zichtbaar in een open omgeving. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de achtkante verticaal gemetselde bakstenen onderbouw met daarop de ronde conisch gemetselde bakstenen bovenbouw. De uit zes bouwlagen bestaande incomplete molen is voorzien van een plat dak. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een deels achtkante en deels ronde stenen korenmolen; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Gelderland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop; - vanwege zijn zeldzaamheid als stellingmolen met een achtkante bakstenen onderbouw en een ronde conische bakstenen bovenbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527612
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop/De Beijenkorf
De Hoop (2009)
De Hoop (2009)
Basisgegevens
Plaats Maurik
Bouwjaar 1873 / 2006
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 22,7 m
Functie korenmolen
Bestemming  Voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf; woning
Monumentnummer  527612
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De Hoop, vanaf de dijk gezien (2011)
De Hoop, vanaf de dijk gezien (2011)
Portaal  Portaalicoon   Molens

De molen De Hoop is een in 1873 gebouwde korenmolen in het Nederlandse dorp Maurik. Het is een ronde stenen molen die is gebouwd op de fundamenten van het voormalige kasteel van Maurik. In 1932 werd de molen onttakeld, en tot 2004 restte slechts een molenromp. Van 2004 tot 2006 is de molen uitwendig gerestaureerd en voorzien van een Oudhollands wiekenkruis. Na de restauratie is de molen hernoemd tot De Beijenkorf.

De Hoop is particulier eigendom en is niet te bezoeken.Monumenten in de buurt van De Hoop in Maurik

Huis ten oosten van de kerk op de hoek van het kerkplein en de kerkweg

Kerkplein 8
Maurik (Gemeente Buren)
Huis ten oosten van de kerk op de hoek van het Kerkplein en de Kerkweg. Pand uit de eerste helft der 19e eeuw met verdieping en twee evenwij..

Hervormde kerk

Kerkplein 1
Maurik (Gemeente Buren)
Hervormde KERK. Laat-gotische dorpskerk, bestaande uit een pseudo-basilicaal schip op pijlers, overdekt door houten tongewelven en een rijzi..

Toren der hervormde kerk

Kerkplein 1
Maurik (Gemeente Buren)
Toren der Herv. Kerk. Bakstenen bouwwerk, waarvan de onderste vier geledingen 14e eeuws. Klokkenverdieping met drie slanke spitsboognissen i..

Gepleisterde boerderij op T-vormige plattegrond

Van de Geerstraat 3
Maurik (Gemeente Buren)
Gepleisterde boerderij op T-vormige plattegrond. Het woongedeelte heeft een lage bovenverdieping en een schilddak en dateert uit het tweede ..

Boerderij van het betuwse t-huistype

Garststraat 15
Maurik (Gemeente Buren)
Boerderij van het Betuwse T-huistype. Over het woongedeelte een met riet gedekt schilddak met hoekschoorstenen. Vensters met zesruitsschuifr..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Hoop in Maurik

Foto's (3)