Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Incomplete Molen van Boks in Olst

Molen

Rijksstraatweg 5
8121AB Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1836 (bouwjaar) 1931 (onttakeld)


Beschrijving van Incomplete Molen van Boks

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De ronde stenen molen is in 1836 gebouwd als korenmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gehad. De molen is in 1931 onttakeld, waarbij het gevlucht, de staart en een deel van het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen ligt op de oostelijke dijk van de IJssel aan de west-zuidwestkant van de bebouwde kom van Olst. Ten oosten en ten noordoosten van de incomplete molen staan twee niet beschermenswaardige voormalige bedrijfsloodsen die thans een functie hebben als woning en garage. De molen zelf heeft thans geen functie. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp met daarop een houten kap. De uit vier bouwlagen bestaande romp is bepleisterd. De kap kruit op een neutenkruiwerk. Op meerdere plaatsen zijn nog onderdelen van het gaande werk aanwezig. Dit betreft ondermeer het bovenwiel, vangstukken, de pal en diverse onderdelen van de voormalige graanmaalinrichting. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit de eerste helft van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging op de dijk naast de uiterwaard van de IJssel; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop en zijn ligging aan de zuidelijke toegang tot het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527605
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen van Boks
Molen van Boks
Molen van Boks
Basisgegevens
Plaats Olst
Bouwjaar 1836
Verdwenen onttakeld 1931
Type grondzeiler
Kenmerken ronde stenen molen
Functie korenmolen
Monumentnummer  527605
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Molen van Boks is een voormalige korenmolen aan de Rijksstraatweg/IJsseldijk in Olst, in de Nederlandse provincie Overijssel. De molen werd in 1836 gebouwd als opvolger van een standerdmolen van voor 1720. In 1931 werd er een motor in de molen van Boks geplaatst. Na een roedebreuk in 1936, werd ook de andere roede verwijderd. Op 19 november 1967 werd molenaar Allard Boks in de molen slachtoffer van een roofmoord.

De kap (op neutenkruiwerk) en de stenen romp zijn nog aanwezig; in de molen zelf bevinden zich nog delen van het gaande werk. De restanten zijn aangewezen als rijksmonument. Naast deze molen staat een houten meelpakhuis.


Monumenten in de buurt van Incomplete Molen van Boks in Olst

Ter Spille

Hendrik Droststraat 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Huize Ter Spille. Aan de dijkzijde van dit gebouw een open galerij gedragen door kolommen. Aan de zijde van de H. Droststraat een karakteris..

De Dom

Aaldert Geertsstraat 2
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Inleiding In het oude centrum van Olst staat op de hoek van de Geertsstraat en de H. Droststraat dit voormalige CAFE ANNEX WOONHUIS. Het an..

Huis "Westervoorde" (gemeentehuis)

Koningin Wilhelminastraat 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
v.m. Huis "Westervoorde". Thans gemeentehuis. Vrijstaand rechthoekig pand met verdieping; zijuitbouwen met tympaan. Rondgaand schilddak met ..

Bökkers Mölle

Rijksstraatweg 45
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Windkorenmolen. Achtkantige bovenkruier met stelling. Onder- en tussenstuk in baksteen. Achtkantig bovenstuk en kap van hout met asfaltbekle..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
TOREN van de Ned.Herv.Kerk. Een kloeke, beneden nog romaanse toren, welke in tufsteen is begonnen (plm 1200), is eerst in vroeg gotische vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Incomplete Molen van Boks in Olst

Foto's (1)